Naslovna » Volim Beograd » Beogradski sajam

Beogradski sajam

Beogradski sajam

Beogradski sajam nalazi se na desnoj obali Save, na prostoru između reke i Bulevara vojvode Mišića.

Kompleks objekata, svetski poznat poduhvat domaćeg graditeljstva, nastao je na mestu nekadašnjeg kupališta „Šest topola“, čije je ime ostalo u nasleđe restoranu u sajamskom krugu. Položaj Beogradskog sajma je neuobičajen – jedan je od samo tri sajma na svetu na obali reke.

Prva sajamska priredba, Međunarodni sajam tehnike, svečano je otvorena 23. avgusta 1957. godine.

Arhitektonsko-građevinska rešenja…

Arhitekta Milorad Pantović i inženjeri Branko Žeželj i Milan Krstić autori su vrednih projektnih rešenja. Kompozicijom Beogradskog sajma dominiraju tri izložbena paviljona sa kupolama, koji su povezani pasarelama.

Kupola Hale 1, sa rasponom od 97,5 metara, do 1965. godine bila je najveća kupola na svetu. I danas je, po dostupnim podacima, najveća kupola na svetu napravljena od prednapregnutog betona.

Osim originalnih rešenja u konstrukciji, posebnu vrednost projekta čini korišćenje prostora i raspored četrnaest sajamskih objekata na veoma uskom pojasu tla.

Kompleks Beogradskog sajma proglašen je 2009. godine za spomenik kulture, čime je propisano očuvanje njegovog autentičnog izgleda.

Beogradski sajam

… i izlagačka delatnost

U toku godine, Beogradski sajam je domaćin oko 40 velikih izložbeno-poslovnih manifestacija. Međunarodni sajam knjiga je, tradicionalno, najposećeniji, a po kompleksnosti, značaju i profitu izdvajaju se i međunarodni sajmovi građevinarstva, tehnike, nameštaja, turizma, energetike, automobila…

Prostrane hale omogućavaju organizaciju događaja sa velikim brojem posetilaca, pa su pod kupolama Beogradskog sajma održavana i sportska takmičenja, rok koncerti, skupovi političkih partija, prijemni ispiti za upis na beogradske fakultete…

Beogradski sajam kao institucija član je niza međunarodnih sajamskih asocijacija, što doprinosi unapređenju poslovanja i izlagačke delatnosti. Svetski trgovački centar Beograd, osnovan od strane Beogradskog sajma 1991. godine, član je Asocijacije svetskih trgovačkih centara (WTCA), koja okuplja više od tri stotine gradova, svetskih centara trgovine i komunikacija. (Katarina Vidaković; danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.