Naslovna » Volim Beograd » Razgledanje Beograda » Podzemni Beograd

Podzemni Beograd

Otkrijte tajne Beograda na savršen način. Podzemni Beograd sadrži na stotine lokaliteta: pećina, laguma, zazidanih reka, tunela, bunkera i drugih građevina koje su uništavali i gradili narodi koji su naseljavali Beograd.

(Proverili smo – razgledanje „Podzemni Beograd“ više nije aktuelno!)

Tura 1: Podzemni Beograd

Spustite se među starije slojeve Beograda u posebnim lokalitetima. Na ovoj turi ćemo predstaviti legende Beograda, kretaćemo se kroz podzemlje čak i kad smo na površini.

Mesto polaska: Gračanička 11
Maršruta: Rimska dvorana, bunker iz vremena Infobiroa, veliki barutni magacin, vinski lagum.
Trajanje: do dva i po sata
Organizacija: Agencija Eurojet
Kontakt: 011/3284-323

Cena
: 1.400 RSD za strane turiste i 800 RSD za domaće / 600 RSD za: plaćanje tri dana unapred, studente sa indeksom, srednjoškolce, penzionere, članove Biblioteke grada Beograda, sa Ferijalnom i Hostelskom karticom, karticom Bus plus, Euro 26 karticom. U cenu ture je uračunato: ulaz u pet lokaliteta, vinsko posluženje i usluge profesionalnog vodiča.

Karte: Knez Mihailova 56
ponedeljak – subota 9.00-19.00, nedelja 10.00-15.00
tel. 2635-622 i 2635-343
Rezervacije su obavezne zbog ograničenog broja gostiju.

Šetnja podzemnim Beogradom otkriće vam njegove najskrivenije tajne! Bogatu istoriju grada kriju pećine, lagumi, zazidane reke, tuneli, bunkeri i brojne građevine koje su rušili i stvarali narodi naseljavani tokom vekova.

Podzemlje priča legendu o Beogradu iz rimskog, austrijskog, turskog i srpskog perioda od kojih svaki nosi autentičnu draž. Tura počinje posetom Rimskoj dvorani u kojoj se nalaze temelji glavne kapije rimske tvrđave iz 2. veka.

Bunker iz vremena Informbiroa, otkriva špijunske tajne i političke igre predsednika Tita između velikih sila posle Drugog svetskog rata. Ruta se nastavlja u velikom barutnom magacinu čiji zidovi pričaju priče o odbrani hrišćanske Evrope od Turaka. Ovaj magacin je sada rimski lapidarijum u kome se čuvaju sarkofazi, nadgrobni spomenici i žrtvenici sa teritorije cele Srbije.

Završna tačka ture je vinski lagum koji odiše vremenom oslobođenja Srbije od Turske vlasti. Idealan način za završetak ture je upravo uživanje u degustciji vina. Poseta ovim loka litetima oslikava neobičnu istroriju Beograda, različite ljudske sudbine i legende, kao i enigme koje vekovima podstiču znatiželju poznavalaca istorije i kulture.

Podzemni Beograd

Tura 2: Podzemne tajne i tamnice Beogradske

Obiđimo podzemne odaje i otkrijmo dobro čuvane vojne tajne nekada najveće tvrđave u Evropi, Beogradske.

Posetićemo Rimski bunar, čija je mističnost zagolicala maštu čak i velikog Alfreda Hičkoka. Vojni bunker, do skora nepoznat javnosti, svedok je Titovog plesa po ivici žileta u igri između velikih sila. U Kazamatima ispod Vojnog muzeja čeka nas izložba o mračnoj strani ljudske psihe – srednjovekovne sprave za mučenje.

Sledi Ukopan u stenu ispod Pobednika nalazi se Veliki barutni magacin čiju dvoranu krase rimski kameni spomenici.

Na posletku mogućnost fakultativnog odlaska u kulu Nebojša, prvobitno izgrađenu da brani grad od Osmanlija, da bi dahije potom pretvorile u ozloglašenu tamnicu.

Organizator: Feliks Travel (Obilićev venac 18)
Karte i info: TIC (Knez Mihailova 56); 011/2635-622 i bginfo.knezmihailova@tob.co.rs – rezervacije su obavezne
Polasci: nedeljom od 11.00, Paviljon „Cvijeta Zuzorić“
Jezik: srpski
Trajanje: dva i po sata
Cena: 840 RSD
Vodiči: istoričari i novinari koji dobro poznaju Beograd

Jedan komentar

  1. Da li i kada organizujete razgledanje podzemnog bgd? Pozdrav sf

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.