Naslovna » Izlasci » Sport » Ispravi se i vežbaj

Ispravi se i vežbaj

Akcija „Ispravi se i vežbaj“ biće održana 23. oktobra od 10.00 do 12.00 na Trgu Republike.

Stručnjaci Spinalnog centra Instituta za ortopedsko-hirurške bolesti „Banjica“ predstavlili su plan aktivnosti ovogodišnje kampanje za zdravu i pravu kičmu. Upravnik Spinalnog centra prof. dr Zdeslav Milinković najavio je javni čas vežbanja sa istaknutim srpskim sportistima, koji su podržali akciju – Vanjom Grbićem, Predragom Danilovićem, Dragutinom Topićem, Tanjom Petrović i mnogim drugim.

Na Trgu će mladi fudbaleri Partizana odigrati kratak revijalni meč, a Ivana Jorović, mlada nada tenisa družiće se sa decom i prezentovati novu vrstu tenisa sa gumenim lopticama. Tom prilikom posetioci će imati priliku da obave besplatne preglede kičmenog stuba, dobiju adekvatne lekarske savete, i da se edukuju o problemima deformacije kičme kod dece, kao i potrebom za ranim otkrivanjem deformiteta.

„Deformacije kičme su značajan i ozbiljan problem, posebno kod mladih i kod dece. Takozvani ‘sedeći način života’ i odsustvo fizičke aktivnosti glavni su krivci što se degenerativne promene kičme javljaju sve ranije, a danas nije retko da se na bolove u leđima žale i najmlađi. Rano otkrivanje i lečenje deformacija kod dece je suštinsko u cilju sprečavanja njihovog pogoršanja tokom rasta, a redovnim vežbama i kontrolama postiže se značajno smanjenje slučajeva koji zahtevaju lečenje otrozama i operativnim putem“, izjavio je prof. dr Zdeslav Milinković.

Pored raznih edukativnih seminara koji će se realizovati širom Srbije, iz Spinalnog centra su najavili da će nastaviti da organizuju časove fizičkog vaspitanja za zdravu i pravu kičmu. Zahvaljujući prošlogodišnjim aktivnostima po beogradskim osnovnim školama, skoro 60 odsto roditelja i nastavnika je počelo da obraća pažnju na držanje dece, što svakako predstavlja pomak, budući da profesori fizičkog vaspitanja apeluju da su fizičke sposobnosti učenika sve lošije. (dub)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.