Naslovna » Porodica » Deca » Festival nauke: Padam na pamet

Festival nauke: Padam na pamet

Najveći regionalni Festival nauke tradicionalno će biti održan 2, 3. i 4. decembra, na nekoliko lokacija pod sloganom „Padam na pamet“. Svrha je i dalje jasna – da predstavi, objasni i promoviše nauku na način podjednako blizak i jasan svima, bez obzira na godine i obrazovanje.

Obeležiće ga non-stop eksperimenti, naučni šou programi, predavanja, debate i intervjui, izložbe, dečije radionice, zona za talente kao i deo festivala koji spaja nauku, tehnologiju i umetnost.

Peti Festival nauke biće održan u bivšoj Robnoj kući „Kluz“, Studentskom kulturnom centru, galeriji Narodne banke Srbije i u potpuno novom prostoru – sceni teatra „Bojan Stupica“. Spajanjem ove četiri lokacije u neposrednoj blizini, Beograd će na tri dana dobiti pravu naučno-festivalsku četvrt.

„Nauka bez prestanka“, „Fantastično-naučna bina“, „Daje se na znanje“, „EksperTinejdžeri“, „SUTRA“ i „Naučne igraonice“ programske su celine koje će publici predstaviti 300 mladih naučnika iz 32 naučne institucije, iz Srbije i inostranstva, u tri decembarska dana.

Festival nauke napravio je korak dalje, jer su posetiocima od ove godine na raspolaganju i bogati međunarodni programi. U saradnji sa Francuskim institutom u Beograd stižu naučni šou programi „Karike koje nedostaju“ na čelu sa naučnim klovnom Fabiom Fabuleom, Osidijana „Ljudožderka“ kao i radionica „neizvodljivih“ eksperimenata nerešivih problema koja će nam testirati inteligenciju, praktičnost i kritičko mišljenje. Pored raznovrsnog programa iz Francuske, na petom Festivalu nauke predstaviće se i gosti iz Švajcarske, Švedske, Austrije, Estonije i Hrvatske.

Festival nauke je, u oktobru ove godine, treći put gostovao na najvećem evropskom festivalu nauke u Đenovi. Samo prvog dana postavku „Matematičko kupatilo“, smeštenu u najvećoj palati u samom centru grada, videlo je više od 300 posetilaca. Postavka govori o uobičajenim predmetima sa kojima se svakodnevno susrećemo, modifikovanim da objasne teme iz geometrije, teorije grafova i topologije. (danubeogradu.rs)

PROČITAJTE I… Prodaja karata za Festival nauke

Jedan komentar

  1. biće fantastično, ne propuštam ovo već treću godinu za redom. Jedino što su strašno velike gužve, višak garderobe, zbog vremenskih uslova, ali osmeh na lice i napred