Naslovna » Izlasci » Izložbe » Izložba radova pripadnika grupa sa posebnim rizikom od HIV-a

Izložba radova pripadnika grupa sa posebnim rizikom od HIV-a

Omladina JAZAS-a organizovala je izložbu likovnih radova pripadnika grupa sa posebnim rizikom od HIV-a u nesvakidašnjem prostoru ispod Brankovog mosta u Crnogorskoj ulici 12.

Izložba i performans, koji su pripadnici marginalizovanih grupa potom izveli, organizovani su u okviru projekta „Niste sami – uključite se!“, koji finansira Agencija za evropske integracije i saradnju sa udruženjima. Sprovodi ga Omladina JAZAS-a, uz saradnju sa AS – Centrom za osnaživanje mladih osoba koje žive sa HIV-om i AIDS-om i Asocijacijom za podršku ženama i deci ugroženim HIV-om „Žena plus“ iz Beograda.

Cilj izložbe je bio promovisanje kulturnog identiteta vulnerabilnih grupa koje bi pomoglo njihovoj integraciji u društvo i prevazilaženju socijalnih razlika, a sve radi smanjenja stigme i diskriminacije sa kojima se ove grupe suočavaju. Omladina JAZAS-a želi da ukaže da umetnost može znatno doprineti kvalitetnom odnosu prema marginalizovanim grupama. Da bi se to postiglo, bilo je neophodno sagledati njihov položaj i situaciju iz ugla pripadnika ovih grupa i takvu sliku prikazati što široj javnosti. Ravnopravnost u društvu, uključujući i kulturu, neophodna je u razvitku kvalitetnog socijalnog dijaloga i negovanja sveukupne kulturne i svake druge raznolikosti.

Finalni rezultati projekta „Niste sami – uključite se!“, zajedno sa katalogom radova, biće objavljeni povodom Svetskog dana borbe protiv side – 1. decembra u okviru svečanosti koju Omladina JAZAS-a tog dana tradicionalno organizuje svake godine na Trgu Republike. (Beoinfo)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.