Naslovna » Izlasci » Film » Dani japanskog filma
Balada o Narajami
Balada o Narajami

Dani japanskog filma

Od 8. do 11. decembra u Dvorani Kulturnog centra Beograda (Kolarčeva 6) biće održani Dani japanskog filma. Ulaz je besplatan.

Posle velikog uspeha Nedelje japanskog filma održane prošlog novembra, Ambasada Japanai KCB ponovo priređuju filmsku manifestaciju koja će podsetiti na velike trenutke japanske kinematografije ali i na nesreću koju su razorni zemljotres i još razorniji cunami doneli ovoj zemlji i njenom narodu. Dirljivo je što u trenutku kada se ceo svet trudi da pomogne Japanu, ta zemlja nalazi snage da nesebično daruje svoje kulturno blago drugima.

Program u Dvorani KCB-a otvara remek delo japanskog filma „Balada o Narajami“ koja je 1983. godine, reditelju Šoheiju Imamuri donela prvu Zlatnu palmu u Kanu. Drugu je dobio 1997. za „Jegulju“. Kultni japanski reditelj Takeši Kitano biće zastupljen sa tri filma iz svoje rane faze. Na programu su „Surovi policajac“ (Violent Cop, 1989.), „Tačka ključanja“ (Boiling Point, 1990.) i erotska komedija „Radite li one stvari“ iz 1994. godine.

Na programu je i nekoliko filmova starijeg datuma: „Topli izvori Akitsu“ (1962) prikazuje se u čast glavne glumice Mariko Okade povodom njene stote filmske uloge. Okada je jedan od koautora ovog filma, a dve godine posle premijere udala se za reditelja Jošišigea Jošida. „Čovek koji je izazivao oluju“ (The Man Who Causes a Storm) iz 1957. godine govori o momku koji je izašao iz zatvora u želji da uspe kao bubnjar. Sedmi film ovog programa je detektivska drama „Crvena maramica“ (1964) Tošija Masude, reditelja poznatog po filmovima kao što su „Port Artur“ i „Tora! Tora! Tora!“. (danubeogradu.rs)

PROGRAM

Četvrtak, 8. decembar
(19.00) Svečano otvaranje: Balada o Narajami

Petak, 9. decembar
(18.00) Topli izvori Akitsu
(20.30) Surovi policajac

Subota, 10. decembar
(18.00) Čovek koji je izazivao oluju
(20.30) Tačka ključanja

Nedelja, 11. decembar
(18.00) Crvena maramica
(20.30) Radite li one stvari?

loading...

Jedan komentar

  1. Japanci su uvek bili I ostali brutalni sa kinematografijom…