Naslovna » BG svaštara » Šesti godišnji skup Udruženja istoričara automobilizma

Šesti godišnji skup Udruženja istoričara automobilizma

Na Saobraćajnom fakultetu u Beogradu (Vojvode Stepe 305), u subotu 21. aprila od 10.00, biće održan šesti godišnji skup Udruženja istoričara automobilizma.

Po tradiciji, osim izložbe starovremenskih vozila, u amfiteatru fakulteta članovi Udruženja izložiće radove iz istorije srpskog automobilizma. Po prvi put ove godine, gost iz Hrvatske ispričaće priču o jednom unikatnom automobilu. Potvrđen je dolazak oko 150 učesnika, starovremenskih motocikala, automobila i dva autobusa.

Pored naših, očekuje se dolazak gostiju iz Makedonije, Bugarske, Rumunije, Mađarske, Slovenije, Hrvatske, BiH, Slovačke i Italije. Ovaj skup starovremenskih vozila najveći je u regionu. Vozila koja će biti izložena napravljena su pre 1972. godine, uz nekoliko izuzetaka.

Izložba starih automobila

Posebna atrakcija na skupu biće jedini sačuvan primerak autobusa Lejland (Leyland) iz 1961. godine vlasništvo GSP Beograd. Autobus je kupljen 1961. u kontigentu od 160 komada i radio je na liniji 33a od Zelenog venca do Banovog brda. Prešao je više od milion kilometara bez generalne popravke i danas se njim često voze turisti po Beogradu. Ove godine GSP Beograd slavi 120 godina postojanja. U susret ovom jubileju, ljubaznošću GSP-a, Beograđani će imati ponovo priliku da vide ovaj legendarni autobus.

Najstariji učesnik dosadašnjih skupova bio je automobil Bjuik (Buick) 10 iz 1908. godine vlasništvo Manfreda Albera iz Nemačke. Najstariji motorcikl koji je prisustvovao je Nekersulm (Neckersulm) 2 1/2 PS iz 1909. godine vlasništvo Milivoja Jovinova iz Zrenjanina. Najstariji traktor koji je učestvovao bio je Hart-Par (Hart-Parr) 30 iz 1920. godine vlasništvo Čedomira Žeravice. Najvredniji automobil koji je učestvovao na našim skupovima, i to 2010. godine, bio je Alfa Romeo 6C 2300 B iz 1938. godine vlasništvo privatnog muzeja Bonfanti iz Italije. Takav automobil je prodat na jednoj aukciji za tri miliona evra. (danubeogradu.rs)

Jedan komentar

  1. ljubitelj starih automobila imaosam fijat 1100 iz 1936 balila, ficu 1964 komplet, varburg 1982 u voznom stanju voleobi the renoviram neki stari auto ukoliko nadjem, balilu, mercedes, plimut javi ako ima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.