Reporter BBC-a Dejvid Vajtli obišao je beogradske restorane i preporučio svetu da poseti Beograd koji je, kako kaže, napredovao u kulinarskom smislu.
Od velikih porcija tradicionalne kuhinje koje su služene u kafanama, Beograd je postao mesto u kome mogu da se probaju najrazličitiji specijaliteti moderne svetske kuhinje, koja u kombinaciji sa tradicionalnim elementima stvara neponovljiv kulinarski doživljaj.
Da nije mladih ljudi koji dolaze u beogradski restoran „Talas“ u Zemunu, on bi bio jedno tradicionalno mesto. Bend u restoranu pored reke svira narodnu muziku koju svi znaju, dok konobar posle suvog mesa i sireva donosi pravu gozbu u vidu najrazličitije morske hrane. Ovaj apsurdni festival hrane košta oko 3.000 dinara za dve osobe, što potvrđuje da ne postoji grad u kome je moguće jesti toliko mnogo i kvalitetno, za tako male pare.
Reporter je prošetao Skadarskom ulicom u kojoj se nalazi niz restorana koji odišu tradicijom. Recept za uspeh je isti – ogromne količine dobro pripremljenog mesa, posebno ćevapčića, koji pretenduju da postanu zaštitno jelo Srbije.
Ali, u drugim delovima Beograda stvari se menjaju, porcije hrane se smanjuju, uvode se meniji u kojima dominiraju začini i namirnice iz celog sveta. Jedan od takvih restorana je „Supermarket“. U gradu u kome ništa nije sigurno i u kome restoran koji je dobro poslovao godinama može da izgubi svoje mušterije otvaranjem nekog novog mesta, „Supermarket“ se održava na vrhu od kraja 2008. godine.
To je jedno čudno mesto čiji je fokus na nezavisnim dizajnerima koji nude građanima „terorističke šoljice za čaj“ i kišobran koji se izvlači iz korica za mač. Restoran se spaja sa tom prodavnicom, koja se nalazi tik uz police sa vinima, knjigama… U hrani se vidi azijski uticaj, a suši i tajlandska jela promovišu se više od ostalih, dok su evropska jela daleko od tradicionalnih. I porcije su manje.
– Smanjili smo težinu komada mesa sa 400 grama na 220, što je i dalje veliko parče mesa za međunarodne standarde – kaže Sem Velditer, konsultant u Supermarketu.
On veruje da će beogradska restoranska scena uskoro da eksplodira, jer je biti kuvar postalo kul, a kako je nezaposlenost velika, on očekuje da će mnogi da se okrenu ovom zanatu.
Ova eksplozija vidljiva je na Vračaru, gde je otvoren restoran „Đorđe“ koji je oživeo ovaj deo grada. Suvlasnik Aleksandar Stefanović kaže da u ovom restoranu pokušavaju da spoje tradicionalnu evropsku kuhinju sa modernim trendovima, pa prezentuju srpska jela na drugačiji način okrećući se kvalitetu, a ne kvantitetu. Oni naglasak stavljaju na serviranje jela i tu su im standardi visoki.
Nekoliko ulica od restorana „Đorđe“ nalazi se „Maska“, nešto između restorana, kafića i kluba. Unutrašnjost krasi ogoljena cigla, svetla i zavese, a u dvorištu se nalaze kineski fenjeri. To je mesto na koje ljudi odlaze da popiju pivo, pojedu nešto na brzaka, a onda potpuno neočekivano izađu posle ponoći.
U blizini je i „Zaplet 2.0“, koji izgleda kao izložbeni prostor. Ogromna crvena lopta visi sa plafona, a savremena umetnost ukrašava zidove. U ovom restoranu služe se lokalna jela koja su spremljena na potpuno neočekivane načine. Čini se da je Beograd na dobrom putu da izađe iz ere kafana i uđe u eru modernog kulinarstva. (24 sata)