Naslovna » BG špijun » Festival evropskog filma Palić 2012

Festival evropskog filma Palić 2012

Devetnaesto izdanje Festivala evropskog filma Palić, jednog od najznačajnijih filmskih festivala u regionu, biće održano od 14. do 20. jula na više lokacija kraj jezera Palić i u Subotici.

Na Letnjoj pozornici, koja se nalazi u centru rustičnog parka kraj Palićkog jezera i važi za jedan od najlepših bioskopa na otvorenom u celoj Srbiji, biće i ove godine prikazana najrelevantnija evropska ostvarenja u Glavnom takmičarskom programu.

Festivalski program čini devet filmskih selekcija: Glavni takmičarski program, Paralele i sudari, Mladi duh Evrope, Omaž program za dobitnike nagrade Aleksandar Lifka, Omaž program posvećen dobitniku nagrade Underground Spirit, Novi švedski film, Novi mađarski film, Eco Dox i Dečji program.

Najboljim filmovima u okviru Glavnog takmičarskog programa biće dodeljene nagrade – Zlatni toranj za najbolji film i Palićki toranj za najbolju režiju, a biće dodeljena i Specijalna nagrada žirija. Međunarodni žiri kritike dodeliće Tolerance Award za najbolji film iz programa Paralele i sudari. Umetnički savet Festivala nagradiće evropskog filmskog autora nagradom
Underground Spirit za izuzetno umetničko stvaralaštvo na polju nezavisnog filma.

Festival će i ove godine uručiti dve nagrade „Aleksandar Lifka“ za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji. Aleksandar Lifka je bio začetnik kinematografije na ovim prostorima i jedna od najznačajnijih evropskih figura zaslužnih za promociju pokretnih slika u prvoj polovini prošlog veka. Prošle godine je ova prestižna nagrada dodeljena kultnom hrvatskom reditelju
Lordanu Zafranoviću i čuvenom srpskom reditelju Srđanu Karanoviću.

I ovogodišnjim izborom najkvalitetnijih ostvarenja savremene evropske kinematografije Festival evropskog filma Palić ispunjava svoju humanističko-emancipatorsku misiju boreći se za autonomnost savremenog čoveka u carstvu.

Program festivala pogledajte OVDE. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.