Naslovna » Izlasci » Izložbe » Miško Pavlović: Unutrašnja svetlost

Miško Pavlović: Unutrašnja svetlost

Od 21. juna (19.00) do 6. jula u Prodajnoj galeriji Beograd (Kosančićev venac 19) biće otvorena izložba Miška Pavlovića „Unutrašnja svetlost“.

Miško Pavlović (1965) izlaže najnoviji ciklus slika nastao je u periodu od 2006. do 2011. godine. Slike predstavljaju nastavak istraživanja započetog 2007. godine u serijalima „Vanitas“ i „Figura de situ viscerum – Memento mori“. Sada u radovima iz serije „O mitovima i strahovima“ autor obrađuje ikoničku – predstavljačku podlogu mita, ponekad menjajući tok opisanih događaja, ili osobina njegovih protagonista. Često kombinuje mitove različitih drevnih kultura sa likovima iz bajki i stvara novonastale duhovite situacije. Ova postavka koncipirana je kao blago ironičan komentar na slabosti savremenog sveta.

Komentarišući radove ovog umetnika Žaklina Ratković je napisala:
„Slike Miška Pavlovića utemeljene su na proučavanju i značajnom poznavanju istorije umetnosti, a pronicljivošću u izboru i definisanju odabranih motiva, autor na oseben način primenjuje postupak transformacije klasičnih obrazaca. Potraga za unutrašnjom svetlošću, koja je konstanta svih Pavlovićevih slika, ukazuje na autorov stav da čovek svojim postupcima utiče na okruženje, da je zapravo određen onim što čini, s obzirom da se sve u prirodi prožima, da su svi elementi objedinjeni i višestruko povezani. Pavlović stvara delo-konstrukt, determinisano logikom i dinamikom struktura dve oblasti, prirode i kulture, kao dva opozitna i istovremeno analogna sistema.“ (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.