Naslovna » Porodica » Deca » Veliki broj letnjih radionica za decu i mlade sa smetnjama u razvoju

Veliki broj letnjih radionica za decu i mlade sa smetnjama u razvoju

Kako bi učenicima specijalnih škola iz Beograda i tokom letnjeg raspusta bili dostupni kvalitetni sadržaji, Sekretarijat za dečju zaštitu podržao je organizovanje brojnih letnjih radionica za decu i mlade sa smetnjama u razvoju i sa invaliditetom.

Nosilac projekta je Udruženje za edukaciju i podršku, u partnerstvu sa drugim udruženjima roditelja dece sa smetnjama u razvoju iz Beograda. Projekat nudi raznovrsne sportske i kreativne sadržaje, interaktivne radionice i manifestacije koje se realizuju u toku letnjih meseci i koje deci i mladima nude odmor, razonodu i podstiču lični razvoj.

– Roditelji često za vreme letnjeg raspusta imaju problem kako da organizuju slobodno vreme svoje dece, a on je naročito izražen kod roditelja dece sa smetnjama u razvoju, čije su potrebe specifične i kojima je potrebna dodatna podrška. Takođe je važno što se na ovaj način ne prekida kontinuitet u socijalizaciji dece i vaspitno obrazvnom radu do početka nove školske godine. Deca mogu da biraju mesto i vreme kada će se uključiti u raznovrsne sadržaje i aktivnosti, koje podrazumevaju njihovo uključivanje u širu drutvenu sredinu. Ovo je ujedno i prilika da se roditelji međusobno upoznaju, da razmene iskustva i da nam na taj način ukažu šta je njima najpotrebnije – istakla je Ljiljana Jovčić, gradski sekretar za dečju zaštitu.

Dnevne aktivnosti se sprovode na nekoliko lokacija u Beogradu, u dnevnim boravcima udruženja na Zvezdari, Paliluli, Voždovcu, Savskom vencu i Novom Beogradu, ali i u sportskima salama, na terenima i bazenima, uglavnom u prepodnevnim terminima od 9.00 do 15.00.

– Naše Udruženje od aprila do septembra, a u saradnji sa Sekretrijatom za dečju zaštitu, realizuje projekat „Usluge za život u zajednici za decu sa smetnjama u razvoju i porodice“, čiji su korisnici deca i mladi koji nisu adekvatno uključeni u sistem podrške i njihove porodice. Nedavno je započeo i projekat komplementaran sa ovim prethodno pomenutim, u koji su uključena i druga udruženja kako bi se učenicima specijalnih škola tokom leta ponudili što kvalitetniji sadržaji. Oba ova projekta se sada, u toku jula i avgusta meseca realizuju paralelno, obuhvatajući tako svakim danom sve više dece i mladih zainteresovanih za učešće – objasnila je Svetlana Vlahović, voditelj pomenutog projekta.

U dnevnom boravku Udruženja za pomoć MNRO Zvezdara u ulici Vojina Đurašinovića 27, osim desetoro dece koja ovde svakodnevno borave još od 2002. godine, još petoro dece uveliko učestvuje u radionicama, koje se ovde organizuju svakog radnog dana od 9.00 do 16 .00. Deci je, između ostalog, omogućeno i besplatno kupanje uz pratioca na bazenu „Olimp“ svakog radnog dana od 9.00 do 10.00, dok se na igralištima ovog sporstkog centra svake srede organizuju radionice od 18.00 do 20.00.

– Drago nam je što je Sekretarijat za dečju zaštitu prepoznao potrebu da se deci i toko letnjeg raspusta omoguće različite sadržaji i što na istom cilju radi više udruženja. Osim naših redovnih aktivnosti, deca posebno vole odlazak na „Olimp“, jer tamo imaju mogućnost da se izađu iz svog okruženja i da se druže sa ostalom decom. Sadržaji u našem dnevnom boravku su različiti od uobičajenog školskog i porodičnog života i podrazumevaju vršnjačko druženje i učenje kroz igru. Ovde ih učimo samoposluživanju, da sami skuvaju čaj, spreme neki jednostavniji obrok i kako da vode računa o ličnoj higijeni – objašnjava Jasmina Erker iz zvezdarskog Udruženja za pomoć MNRO, koje je osnovano još 1977. godine.

Kako bi rasteretili roditelje svakodnevne brige i dali im mogućnost za odmor i obavljanje neophodnih ličnih i radnih poslova, ponuđene su i usluge personalne asistencije za druženje sa detetom u kući ili pratnja do škole, vrtića, boravka, u šetnju. Nekoliko porodica na Zvezdari je obuhvaćeno kućnim posetama stručnog tima i savetodavnim radom sa porodicom i detetom i to su slučajevi dece sa višestrukim smetnjama koja su teško pokretna ili nepokretna tako da nisu u mogućnosti redovno dolaziti u dnevni boravak i radionice. (Beoinfo)

RASPORED LETNJIH RADIONICA

1. ZVEZDARA, Udruženje za pomoć MNRO, Vojina Đurašinovića 27, 3433-152
Dnevni boravak, svaki radni dan pre podne od 9.00 do 16.00, Vojina Đurašinovića 27
Radionice subotom od 18.00 do 20.00 u MZ „Mirijevo“
Radionice sredom od 18.00 do 20.00, dečje igralište SC „Olimp“
Bazen „Olimp“, svaki radni dan od 9.00 do 10.00, slobodan ulaz za decu uz pratioca
Bazen „Vračar“, nedeljom od 16.30 do 18.00.

2. NOVI BEOGRAD, Udruženje za pomoć MNRO, Dr Ivana Ribara 81, 3180-267
Dnevni boravak svaki radni dan od 9.00 do 14.00
Radionice svaki radni dan popodne

3. NOVI BEOGRAD – ZEMUN, Udruženje za edukaciju i podršku, Aleksandra Dubčeka 28 d
Radionice utorkom od 9.00 do 15.00
Radionice i žurka petkom od 9.00 do 20.00

4. PALILULA, Udruženje roditelj – dete (Ro-De), Stevana Dukića 15, 3398-337
Dnevni boravak svakog dana pre podne od 9.00 do 16.00

5. VOŽDOVAC, Ustanička 145, zgrada SO Voždovac (bočni desni ulaz)
Dnevni boravak svakog radnog dana od 9.00 do 16.00

6. SAVSKI VENAC, Dnevni boravak u Šekspirovoj bb
Dramske predstave i radionice animacije – profesionalni glumci, sredom od 10.00 do 13.00 (Pozorište „Guliver“ i Peđolino)

7. KABARE PEĐOLINO – SC „Šumice“, Ustanička
Nedelja od 10.00 do 12.00, 5. i 19. avgust

8. BIOSKOP „KOLOSEJ“, TC „Ušće“, Novi Beograd
11. jula od 9.30 do 11.00 predstava „Malo zrno nežnosti“ pozorišta „Guliver“

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.