Naslovna » BG špijun » Svetske prestonice » Amsterdam – Venecija severne Evrope

Amsterdam – Venecija severne Evrope

Glavni grad Holandije na reci Amstel danas je i najveći finansijski, kulturni i turistički centar Zemlje lala. Iako je zima blaga, najbolje vreme za posetu Amsterdamu je od juna do avgusta.

Staro jezgro grada jedno je od najvećih u Evropi, izgrađeno je u 17. veku. Ispresecano je sa oko 160 kanala koji su grad podelili na devedesetak ostrvaca. Zato se Amsterdam često naziva „Venecija severne Evrope“, a kanali su upisani u Svetsku baštinu Uneska. U centru je smešten trg Dam sa kraljevskom palatom, crkvom iz 15. veka i trgovačkom ulicom Kalverstraat.

U istočnom delu je jevrejska četvrt u kojoj je i poznati Rembrantov muzej. Amsterdam je i poznat po nekoliko „moćnih“ muzeja: Rijksmuzeum ima najveću zbirku holandske umetnosti, a tu su i Muzej van Goga, veoma zanimljiv Tropski muzej, Muzej lala, Muzej filma, Gradski muzej i još mnogo galerija. Ipak, grad šarmira sa otmenim kućama poznatih holandskih trgovaca koje su smeštene pored kanala. Veoma neobično (i primamljivo) za turiste je što su sve zgrade uske da bi imale što manje prozora – jer se u vreme gradnje za svaki prozor plaćao visoki porez; a onda su još i ti prozori bez zavesa jer, po tradiciji „vernici nemaju šta da kriju od Boga“.

Brojne turističke atrakcije u Amsterdamu godišnje privlače više od tri i po miliona posetilaca. Među njima je najistaknutija Stara crkva (Oude Kerk), Begijnhof, kuća Anne Frank, Četvrt crvenih svjetiljki (De Wallen), amsterdamske vetrenjače… Obavezna je Hajneken pivara – tzv. Heineken Experiance, turistička atrakcija i centar za sastanke. Turistima se preporučuje kupovina „I Amsterdam“ kartice sa dobrim popustima i besplatnim krstarenjem kanalima. Da ne zaboravimo Vondelpark u kome se često organizuju besplatni koncerti.

Šoping provod je zagarantovan u Amsterdamu, a može da se kupuje po velikim tržnim centrima i robnim kućama, kao i po lepim pijacama i nekoliko manjih ulica u centru. Noćni život je jedan od najaktivnijih u Evropi, a ni sedam urnebesnih noći nije dovoljno za provod po kafićima, barovima, diskotekama, pabovima, kofi-šopovima… Više od stotinu restorana nude najrazličitija jela – pa se tako ovde može jesti i indijska, tajlandska, kineska, južnoamerička, meksička, vegetarijanska hrana… šta god poželite – naći ćete sigurno!

Turisti često tempiraju vreme posete Amsterdamu sa nekim od velikih festivala: Festival kanabisa, Festival piva, Nedelja restorana, Noć muzeja, Dan vetrenjača, pa i North Sea Jazz, Gay Pride… (danubeogradu.rs)

Mapa grada – OVDE!  Zvanična prezentacija – OVDE!

[slideshow id=1]

 

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.