Naslovna » Izlasci » Film » Pobednici konkursa „ID 3 min“

Pobednici konkursa „ID 3 min“

Žiri u sastavu Maja Miloš, filmska rediteljka, Minja Bogavac, dramaturškinja i mr Marko Stojanović, etnolog iz Etnografskog muzeja, doneli su jednoglasnu odluku o najuspelijim snimcima napravljenim mobilnim telefonom na temu identiteta, na konkursu pod nazivom „ID 3 min“, koji je organizovao Etnografski muzej, povodom XXI Međunarodnog festivala etnološkog filma.

Žiri je izabrao tri najbolja ostvaranja i dodelio jednu specijalnu pohvalu. Posetioci Facebook stranice konkursa imali su priliku da pogledaju filmove i da svojim glasovima izaberu onaj koji im se najviše sviđa. Ostvarenja koja su nagrađena biće prikazana poslednjeg dana Festivala, 15. oktobra. Telekom Srbija je podržao konkurs i najboljima će posle projekcije podeliti vredne nagrade.

Posmatrani u antropološkom diskursu, filmovi su, kao i njihovi autori u pozadini, pokazali još jednom da su lične, društvene, kao i medijski uslovljene konceptualizacije i konstrukti o identitetu neka vrsta indikatora za celokupnu kulturnu stvarnost u Srbiji. Mobilni telefoni kao alatka i medij za audio-vizuelnu komunikaciju, omogućili su da, uprkos svim tehnološkim nedostacima, značenja i poruke filmova budu sažete, jasne i uspešno prenesene do svih ciljnih grupa gledalaca.

Prvu nagradu dobija film „Otkrivanje“, autora Stefana Konjokrada. Druga nagrada pripada kratkom filmu Milivoja Kostića „On a quest for a secret sign“, a treća „Koracima kroz život“, Miloša Uroševića. Specijalnu pohvalu dobija film Jelene Petković „List“.

Od 1. do 10. septembra filmovi su bili postavljeni na Facebook stranici ID 3 min konkursa i posetioci su mogli da glasaju za najbolji. Dobitnica mt:s nagrade publike je Ivana Đuk iz Beograda, čiji je film „Sasvim obična ja“ dobio 2.229 glasova. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.