Izdvajamo
Naslovna » BG špijun » Svetske prestonice » Ukratko: Atina

Ukratko: Atina

Jedan od najpoznatijih i najstarijih gradova sveta je glavni i najveći grad Grčke – Atina, nazvan po boginji civilizacije, tj. mudrosti, nauke, umetnosti, zanata i zaštitnici država.

Kolevka zapadne civilizacije centar je ekonomskog, finansijskog, industrijskog, političkog i kulturnog života u Grčkoj. U gradu je iz antičkog doba ostalo mnogo građevina i umetničkih dela, među kojima je simbol Atine – Akropolj, priznat kao jedan od najboljih primera klasične grčke umetnosti i arhitekture.

Glavna mesta za okupljanje su veliki trgovi, po kojima ima uvek punih kafea i restorana, a turistima su primamljive i sporedne, uske, kaldrmisane ulice, kao i Nacionalna bašta. Luka Pirej je jedna od najvećih u Evropi, a na samoj obali smešteni su restorani, hoteli, butici, prodavnice. Važna tačka Piraja je i Pasalimani, kao i nekoliko prelepih marina sa svetski poznatim ribljim restoranima.

U Atini su Letnje olimpijske igre održane dva puta (1896. i 2004.). Najveći grčki stadion Spiridon Luis je bio i domaćin finala Lige šampiona, a u gradu su nekoliko puta održavana i najznačajnija evropska i svetska košarkaška, atletska, odbojkaška i vaterpolo takmičenja.

Specifičan reljef Atine i okoline veoma je privlačan i za šetnje, biciklizam, ali i za skijanje, planinarenje, jedriličarstvo, jedrenje na vetru i druge sportove. (danubeogradu.rs; fotografije: Wikimedia)

[slideshow id=17]
loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.