Naslovna » Porodica » Deca » Besplatni programi tokom zimskog raspusta 2013.

Besplatni programi tokom zimskog raspusta 2013.

Tokom zimskog raspusta 2013. za sve učenike osnovnih i srednjih škola sa teritorije prestonice biće na raspolaganju besplatni programi, koje će realizovati pedesetak organizacija, pod pokroviteljstvom Sekretarijata za sport i omladinu grada Beograda. Oko 150 programa, koji su tradicionalno podeljeni na dve celine, biće realizovani od 3. do 15. januara 2013. godine.

Sportsko-rekreativne aktivnosti i programi od interesa za mlade namenjeni su uzrastu od sedam do 18 godina, dok su programi za mlade primereni učenicima od 14 do 19 godina. Rekreativne programe organizovaće 16 sportskih centara, deset sportskih saveza i udruženja, 21 sportski klub, Javno preduzeće „Ada Ciganlija“ i Zavod za sport i medicinu sporta.

– Uspeli smo da organizujemo veliki broj zimskih kampova i programa za plivanje i klizanje, koji su tradicionalno najposećeniji. I ove godine se očekuje da programe tokom zimske pauze poseti blizu 15.000 školaraca, kojima će biti na raspolaganju veliki broj aktivnosti. Čitav koncept osmišljen je da se učenicima koji ostaju u Beogradu omogući da na kvalitetan sportsko-rekreativan i kreativan način provedu slobodno vreme. Takođe je bitno istaći da je deo programa osmišljen i za decu sa invaliditetom ili mentalno nedovoljno razvijene osobe – naveo je sekretar za sport i omladinu Aca Kovačević.

Zimski kampovi ove sezone biće organizovani u Sportsko-rekreativnom centru „Pionirski grad“, Preduzeću za organizovanje sportskih i rekreativnih aktivnosti „Zvezda siti oaza“, Gradskom centru za fizičku kulturu, Fitnes klubu „Tonus“, Društvu pedagoga fizičke kulture opštine Obrenovac, Udruženju pedagoga fizičke kulture opštine Voždovac, dok će Beogradski savez za sportsku rekreaciju i sportsku animaciju prirediti kamp nordijskog skijanja i hodanja za sve ljubitelje te zahtevne sportske discipline.

Kada je reč o školama plivanja i usavršavanja tehnika plivanja, učenicima će biti na raspolaganju veliki broj sportskih centara, između ostalih i SRC „Tašmajdan“, gde će biti organizovana i škola ronjenja, „11. april“ na Novom Beogradu, Gradski centar za fizičku kulturu, Sportsko društvo Kolubara u Lazarevcu, Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije, Centar za fizičku kulturu „Vračar“, Savez za rekreaciju i fitnes Beograda i Društvo pedagoga fizičke kulture opštine Obrenovac. Škole klizanja, ali i rekreativno klizanje biće omogućeni u ledenoj hali „Pionir“, Gradskom centru za fizičku kulturu, Sportskom društvu „Kolubara“ u Lazarevacu, na „Olimpu“ i Adi Ciganliji. Škole vaterpola tradicionalno biće organizovane na bazenima „Tašmajdana“, Centra za fizičku kulturu „Vračar“, i u okviru Vaterpolo kluba za dame „Taš 2000“, dok će sinhrono plivanje za sve zainteresovane dame biti na bazenu Vaterpolo kluba „Partizan“ na Banjici u organizaciji kluba „Delfin“.

Škole odbojke, košarke, fudbala i rukometa biće organizovane, između ostalih, i na „Olimpu“ na Zvezdari, Zavodu za sport i medicinu sporta Republike Srbije, Društvu za fizičku kulturu i odmor „Partizan Žarkovo“, u prostoru Sportskog saveza u Sopotu i u objektu za kulturu i sport opštine Surčin.

Plesni klub „Beat street“, Plesni klub „Kolus“ prirediće školu plesa, dok će vrata Fitnes klub „Elit line“, sportskog centra „Olimp“, Zavoda za sport i medicinu sporta Republike Srbije, biti otvorena za sve ljubitelje fitnesa i aerobika. Teniski klub „Viktorija“, Konjički klub „Beograd“ i Mačevalački klub „Tri musketara“ biće otvoreni tokom raspusta za sve ljubitelje ovih sportova.

Pored navedenih programa, učenici će imati na raspolaganju i škole šaha u okviru Šahovskog saveza Beograda, stonog tenisa u SC „Voždovac“ i još nekoliko mesta u gradu, škola atletike u Javnom preduzeću za kulturu i sport opštine Surčin, škola badmintona u Savezu društava za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama grada Beograda, škola biciklizma u okviru Biciklističkog kluba „Crvena zvezda“.

Kao i svake godine, veliki broj klubova omogućio je školarcima da se tokom raspusta bave borilačkim veštinama, kao što je Centar borilačkih sportova „Zvonko Osmajlić“, Centar za kulturu i sport „Šumice“, Aikido udruženje osoba sa invaliditetom „Zatoići“ i Aikido klub „Eiki“. Osim aikida, Sportsko udruženje osoba sa invaliditetom „Vožd“ organizovaće rekreativno streljaštvo.

Kada je reč o programima u oblastima rada sa mladima, njih realizuje 38 organizacija, preduzeća, ustanova ili udruženja sa ukupno 54 programa, naveli su iz Sekretarijata za sport i omladinu.

Veliki broj kvalitetnih i pre svega kreativnih programa omogućiće učenicima završnih razreda osnovnih škola, kao i svim beogradskim srednjoškolcima, da tokom zimskog raspusta iskažu svoja interesovanja, poput programa: „Od igre do pozorišta u Sopotu“, škole „Devojka od stila“ ili radionice slikarstva – ulje na platnu, kreativne radionice ikonopisa ili stripa i ilustracije u organizaciji društva „Prijatelji dece Beograda“. Takođe, svim zaintresovanim učenicima biće na raspolaganju programi kao što su „Zimska škola starih zanata – kaligrafija“, „Reciklaža i lepa i važna“, „Lutkarska radionica – nordijska mitologija“ ili „Mala škola fotografije“.

Za edukativne radionice čiji rad se odvija u kontinuitetu, u trajanju od nekoliko dana, neophodno je svoje učešće prijaviti pre početka programa, jer je broj mesta ograničen, ističu iz Sekretarijata sa sport i omladinu. Za programe koji se realizuju van Beograda (u organizaciji „Sremuša“, Ferijalnog saveza Beograda i PSK „Avala“) potrebno je da se prijavite ranije, radi rezervacije mesta u autobusu.

Informacije: sport – 7157-544 i ostalo – 7157-507. (Beoinfo)

Pogledajte programe: » SPORT «» OMLADINA «