Naslovna » BG špijun » Svetske prestonice » Marsej i Košice – Evropske prestonice kulture za 2013.

Marsej i Košice – Evropske prestonice kulture za 2013.

Francuski grad Marsej 12. januara je i zvanično preuzeo titulu Evropske prestonice kulture u 2013. godini, dok će se ceremonija u drugoj ovogodišnjoj prestonici, slovačkim Košicama, održati 19. i 20. januara.

Od 1985. godine kada je pokrenuta ova inicijativa, više od 45 gradova ponelo je ovu laskavu titulu, a od 2011. godine biraju se dve prestonice, i to po jedan grad iz dve zemlje članice. Ove godine bi trebalo da se usvoji predlog Komisije po kome bi i državama kandidatima bilo omogućeno da kandiduju svoje gradove za period posle 2019. godine.

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo i francuski premijer Žan-Mark Ero obratili su se 12. januara ljudima koji su se okupili ispred novog Muzeja evropske i mediteranske civilizacije. Tom svečanošću simbolično je obeležen završetak radova na muzeju, koji će biti otvoren u junu, a čiji je projekat poveren arhitekti Rudiju Ričotiju. Barozo je rekao da je Marsej-Provansa 2013 „savršena ilustracija dijaloga između naroda“.

Do kraja godine planirano je da u gradu na jugu Francuske bude organizovano oko 100 događaja, među kojima izložbe savremene umetnosti, cirkus, pirotehnički spektakli, izložba Rodenovih skulptura, retrospektiva modernog slikarstva… Među projekatima, za koje je izdvojeno 660 miliona evra, je i pešačka zona oko stare luke.

Ceremonija koja označava zvanično preuzimanje titule Evropske prestonice kulture, u Košicama će početi 19. i 20. janura na više lokacija u gradu, uključujući i Narodno pozorište, Čeličnu arenu i brojne klubove i restorane. Košice su oduvek centar istočne Slovačke, a srednjovekovne Košice su imale važno mesto u mađarskoj kraljevini. Prvi zvanični zapisi o ovom gradu sežu do početka 13. veka.

Evropska prestonica kulture je jedan od najkvalitetnijih kulturnih događaja u Evropi. Prestonice se biraju na osnovu kulturnog programa koji mora da ima evropsku dimenziju, da privuče publiku, bude privlačan na evropskom nivou i da se uklapa u dugoročni razvoj grada. To je takođe dobra prilika za gradove da promene svoj imidž, da stave sebe na svetsku mapu, privuku više turista i da razmisle o svom razvoju kroz kulturu.

Titula ima uticaj na duži rok, ne samo na kulturu već i na socijalno ekonomski razvoj, kako za grad tako i za region. Na primer, studija je pokazala da se broj turista koji provedu barem jednu noć povećao u proseku 12 % u poređenju sa godinom koja je prethodila godini u kojoj je posmatrani grad evropska prestonica kulture. Ovaj procenat je najviši u slučaju Liverpula u kome se broj noćenja 2008. povećao 25 %, kao i u gradu Sibiu u Rumuniji.

Posle Marseja i Košica u 2013, buduće Evropske prestonice kulture biće Riga u Letoniji i Umeo u Švedskoj 2014, Mons u Belgiji i Plzen u 2015. i španska Donostia-San Sebastian i poljski Vroclav 2016. godine. Priča se da je inicijalna ideja za Evropsku prestonicu kulture nastala 1985. godine iz razgovora bivšeg grčkog i francuskog ministra kulture Merline Merkuri i Jaka Langa, dok su u janura 1985. čekali let na atinskom aerodromu.

Beograd, Novi Sad i Niš su u konkurenciji za prestonicu kulture 2020. godine. (EurActiv

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.