Naslovna » BG špijun » Svetske prestonice » Varšava – grad Feniks

Varšava – grad Feniks

Glavni grad Poljske je i važan naučni, kulturni i politički centar. Varšava se nalazi na reci Visli, a udaljena je oko 350 kilometara od Karpata i Baltičkog mora.

Klima u gradu je vlažna, kontinentalna, a srednja temperatura je oko 8°C (-3 °C u januaru i 19 °C u julu). Međunarodni aerodrom se nalazi na oko 10 kilometara od užeg centra grada i to je ujedno i najveći aerodrom u Poljskoj.

Istorijski, grad je nekoliko puta rušen do temelja, a poslednji put za vreme Drugog svetskog rata. Iakoje najpoznatiji stanovnik svakako Šopen, gradu nedostaje velika koncertna hala, ali zato ne manjka pozorišta i muzeja. Najznačajniji teatri su Narodno pozorište (izgrađeno 1765.) i Veliko pozorište (1778.), a od muzeja tu su Narodni muzej, Šopenov muzej, Muzej plakata, Zahenta, Centar savremene umetnosti, Muzej Poljske vojske. Poželjno je obići i Muzej Marije Kiri.

U Varšavi je najveći univerzitetski centar u Poljskoj, kao i jedna od najdužih kuća u Evropi – kuća u Kijovskoj ulici (508 metara). Turistima se preporučuje obilazak Zamka kulture i nauke, nezaobilazan Stari grad sa kulom Barbakan iz 16. veka, ulica Ząbkowska, Targowa, Wileńska, 11 listopada, Inżynierska – zbog skrivenih galerija i odličnih kafića i restorana. U Varšavu se dolazi i zbog Filmskog festivala (Warszawski Festiwal Filmowy), Noći muzeja, Varšavske jeseni, kao i zbog noćnog provoda u šik klubovima i diskotekama. Glavno mesto okupljanja turista je plato ispred Kraljevskog dvorca, a atrakcija je i vožnja kočijom po gradu. Bez posete velikim šoping centrima u predgrađima i kompleksu „Zlote Terasi“ kod glavne železničke stanice kao da niste bili u kupovini.

Grad je zanimljiv i zbog toga što su isprepletane stare palate i nove rezidencije najbogatijih Poljaka, stara imanja i crkve i novi, moderni parkovi.

Varšava je će biti Evropska prestonica kulture tokom 2016. godine. (Wikipedia / danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.