Naslovna » BG špijun » Svetske prestonice » Zelena nedelja 2013 u Berlinu

Zelena nedelja 2013 u Berlinu

Najveći svetski sajam hrane, poljoprivrede i hortikulture Zelena nedelja (Internationale Grüne Woche Berlin) otvoren je u Berlinu uz učešće 1.630 izlagača iz 67 država, među kojima su i srpske kompanije. Na nacionalnom štandu Srbije svoju ponudu predstaviće, pored ostalog, Podrum pića Radovanović, IMT, Delez i Prokredit banka.

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede Srbije učestovaće u okviru sajma na samitu agrarnih ministara o odgovornom investiranju u poljoprivredi i prehrambenoj industriji, kao ključnom faktoru za obezbedjivanje ishrane i razvoja sela. Delegaciju Srbije predvodi državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Danilo Golubović.

Iz Ministarstva poljoprivrede Srbije je najavljeno da će delegacija učestvovati i na konferenciji „Odgovorno investiranje u lancu poljoprivredne proizvodnje i prehrambene industrije jugoistočne Evrope“. Predviđeni su i bilateralni susreti sa ministrom poljoprivrede i ekologije Slovenije Francom Bogovičem i ministrom poljoprivrede Makedonije Ljupčom Dimovskim.

Na Zelenoj nedelji u Berlinu učestvuje oko 200 državnih delegacija, a izveštava oko 5.000 novinara. Prvi put se na toj manifestaciji predstavljaju Kosovo i Sudan. U ukupno 26 izložbenih dvorana na 78. sajmu Zelena nedelja svoje proizvode predstaviće proizvođači voća, povrća, mesa i prerađevina od mesa, mleka i mlečnih prerađevina, piva, vina i rakije, plodova mora, čajeva, začina, organskih proizvoda.

Na sajmu u Berlinu prezentaciju će imati i proizvođači mašina i opreme za poljoprivredu i hortikulturu, proizvođači semena i staklenika, ali i odgajivači kućnih ljubimaca, a poseban deo je određen za ljubitelje lova i ribolova. U sklopu sajma biće organizovano na desetine seminara, kongresa i sastanaka iz svih oblasti poljoprivrede, šumarstva i hortikulture.

Očekuje se da će Zelenu nedelju posetiti oko 400.000 ljudi, od čega je 100.000 poslovnih ljudi iz agrobiznisa. Sajam je otvoren od 18. do 27. januara. (Zelena Srbija

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.