Naslovna » BG špijun » Svetske prestonice » Zelena nedelja 2013 u Berlinu

Zelena nedelja 2013 u Berlinu

Najveći svetski sajam hrane, poljoprivrede i hortikulture Zelena nedelja (Internationale Grüne Woche Berlin) otvoren je u Berlinu uz učešće 1.630 izlagača iz 67 država, među kojima su i srpske kompanije. Na nacionalnom štandu Srbije svoju ponudu predstaviće, pored ostalog, Podrum pića Radovanović, IMT, Delez i Prokredit banka.

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede Srbije učestovaće u okviru sajma na samitu agrarnih ministara o odgovornom investiranju u poljoprivredi i prehrambenoj industriji, kao ključnom faktoru za obezbedjivanje ishrane i razvoja sela. Delegaciju Srbije predvodi državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Danilo Golubović.

Iz Ministarstva poljoprivrede Srbije je najavljeno da će delegacija učestvovati i na konferenciji „Odgovorno investiranje u lancu poljoprivredne proizvodnje i prehrambene industrije jugoistočne Evrope“. Predviđeni su i bilateralni susreti sa ministrom poljoprivrede i ekologije Slovenije Francom Bogovičem i ministrom poljoprivrede Makedonije Ljupčom Dimovskim.

Na Zelenoj nedelji u Berlinu učestvuje oko 200 državnih delegacija, a izveštava oko 5.000 novinara. Prvi put se na toj manifestaciji predstavljaju Kosovo i Sudan. U ukupno 26 izložbenih dvorana na 78. sajmu Zelena nedelja svoje proizvode predstaviće proizvođači voća, povrća, mesa i prerađevina od mesa, mleka i mlečnih prerađevina, piva, vina i rakije, plodova mora, čajeva, začina, organskih proizvoda.

Na sajmu u Berlinu prezentaciju će imati i proizvođači mašina i opreme za poljoprivredu i hortikulturu, proizvođači semena i staklenika, ali i odgajivači kućnih ljubimaca, a poseban deo je određen za ljubitelje lova i ribolova. U sklopu sajma biće organizovano na desetine seminara, kongresa i sastanaka iz svih oblasti poljoprivrede, šumarstva i hortikulture.

Očekuje se da će Zelenu nedelju posetiti oko 400.000 ljudi, od čega je 100.000 poslovnih ljudi iz agrobiznisa. Sajam je otvoren od 18. do 27. januara. (Zelena Srbija