Naslovna » BG svaštara » Književnost » Kreativni centar: Dragana Jokić – Arhitektura
Kreativni centar: Dragana Jokić - Arhitektura

Kreativni centar: Dragana Jokić – Arhitektura

Novo izdanje Kreativnog centra je „Arhitektura“, koju je napisala Dragana Jokić, a ilustrovao Dušan Pavlić.

Autorka knjige objavljene u ediciji „Saznaj i probaj“ upoznaje mlade čitaoce sa osnovnim principima nauke i umetnosti oblikovanja građevina. Iz knjige „Arhitektura“ čitalac saznaje ko smišlja izgled grada, od čega zavisi oblik kuće, šta se sve dešava na putu nastanka nekog građevinskog objekta, počev od prvih skica, pa do gradnje i do unutrašnjeg uređenja.

Bolje se upoznaje sa odlikama različitih arhitektonskih stilova i sa čuvenim arhitektima, saznaje se kako je nastala Ajfelova kula, da li bašte mogu da budu na krovu…

Radeći vežbe predložene u knjizi dete će otkriti koje su veštine potrebne za bavljenje arhitekturom, naučiće da crta u razmeri, moći će da izradi plan svoje sobe ili da smisli nov izgled fasade. U knjizi „Arhitektura“ kombinuju se istorijski podaci, savremena dostignuća i praktični rad, što omogućava deci da lakše prave izbore i donose odluke o svojim budućim aktivnostima.

Maštovite ilustracije izradio je Dušan Pavlić, ilustrator čija kreativnost prevazilazi okvire zadate tekstom, što knjizi daje novu dimenziju. Njegove ilustracije prikazuju mnoštvo detalja koji detetu nežno otkrivaju svet arhitekture, a zahvaljujući duhovitim komentarima, omogućavaju saznavanje uz zabavu i smeh.

Dragana Jokić, autorka ove knjige, završila je Arhitektonski fakultet i Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu i uspešno se bavi i jednim i drugim poslom. Dva ravnopravna interesovanja prepliću se kroz njeno stvaralaštvo, dajući jedan drugom oslonac i izuzetnost. Kao arhitekta, Dragana Jokić je projektovala objekte i enterijere mnogih javnih i stambenih objekata, a kao magistar slikarstva stvara u svom ateljeu i radove izlaže u najpoznatijim galerijama u zemlji.

Među brojnim nagradama i priznanjima posebno mesto zauzimaju one koje je dobila kao likovni pedagog. Knjiga „Arhitektura“, koju je namenila deci školskog uzrasta, još jedan je oblik njenog pedagoškog rada i njen doprinos popularizaciji umetnosti koju toliko voli. (danubeogradu.rs)

Pročitajte prikaze drugih izdanja „Kreativnog centra“:
Grupa autora – Klik
Jovo Anđić – Beograd za decu
Nikola Božić – Astronomija

loading...