Naslovna » Izlasci » Festivali » Mjuzikl „Jadnici“ na 41. FEST-u
Jadnici

Mjuzikl „Jadnici“ na 41. FEST-u

Na 41. FEST-u, 23. februara od 22.00 u Sava centru, premijerno će biti prikazan film Toma Hupera „Jadnici“ (Les Misérables). Posle reprize, 24. februara od 11.00, mjuzikl će se prikazivati u bioskopima od 28. februara.

„Jadnici“ su filmska adaptacija voljene globalne pozorišne senzacije koju je pogledalo više od 60 miliona ljudi u 42 zemlje na više od 20 jezika i još uvek obara rekorde po posećenosti i u 27. godini izvođenja. Uloge tumače Hju Džekmen, Rasel Krou, En Hatavej, Amanda Sajfred, Helena Bonam Karter, Saša Baron Koen i mnogi drugi.

Ovo je uzbudljiva priča o slomljenim snovima i neuzvraćenoj ljubavi, strasti, žrtvovanju i iskupljenju. To je večni testament izdržljivosti ljudskog duha. Džekmen igra bivšeg zatvorenika Žana Valžana, koga, posle prekršene uslovne kazne, nemilosrdni policajac Žaver (Krou) juri već decenijama. Kad Valžan pristane da se stara o Kozeti, mlađoj ćerki Fantine (Hetavej), radnice u fabrici, njihovi životi će se zauvek promeniti. Epska priča Viktora Igoa događa se u Francuskoj, u 19. veku.

Januara 2010. godine mjuzikl „Jadnici“ proslavio je 10000. izvođenje i postao jedan od svetski najpoznatijih mjuzikala svih vremena. Producent Makintoš objašnjava ovaj fenomen: „’Jadnici’ su jedan od najboljih društvenih romana ikad napisanih. Igo je stvorio likove i pisao o situacijama koje su univerzalne i vanvremenske. Kad na sve to dodate snagu muzike Kloda-Mišela Šenberga, genijalnost originalnih francuskih tekstova Alena Bublila, i fantastičan stil pisanja Herberta Krečmera, uspeh ove predstave lako se može razumeti.“

Pročitajte i…
Priprema… pozor… FEST! + program
„Hičkok“ na FEST-u

Interesantno je da su sve muzičke numere u film snimljene uživo, pa je zbog toga izbor glumaca bio od najvećeg značaja za uspeh filma. Hju Džekmen je izjavio da mu je tumačenje Valžana životna uloga: „Valžan je jedan od najboljih književnih likova svih vremena“, nastavlja Džekmen. „Pratimo ga 20 godina, od trenutka kad je pušten na uslovnu slobodu, do njegovog uzdizanja do pozicije gradonačelnika, pa do trenutka kad ponovo postaje odmetnik. U tom periodu, vidimo sve njegove uspone i padove, muku i uzbuđenje koje život donosi. On je neverovatno human, izuzetno stoičan i snažan i potpuno inspirativan. Njegov život je zaista neponovljiv.“

Iznenađenje za filmadžije bilo je da Rasel Krou tako dobar pevač. Oskarovac je prokomentarisao da od „Blistavog uma“ nije doživeo takvo uzbuđenje za vreme snimanja „Jadnika“ i dodao da „ima toliko moćnih pesama i tema univerzalne privlačnosti“. Posvećenost En Hatavej ulozi po svim parametrima bila je izuzetna i njeno fizičko putovanje, kao i emotivno, bilo je podjednako intenzivno kao i Džekmenovo. Ne samo što je odlučila da sopstvenu kosu odseče u jednoj sceni u kojoj Fantina prodaje svoju kosu, već je morala i mnogo da smrša da bi fizičko propadanje Fantine bilo uverljivije. (danubeogradu.rs)