Naslovna » Izlasci » Festivali » Frankofonija 2013 u Beogradu

Frankofonija 2013 u Beogradu

Tradicionalna Frankofonija biće održana tokom marta i u Beogradu, na nekoliko lokacija.

Manifestacija se organizuje i u Srbiji od 2006. godine kada se naša zemlja priključila Međunarodnoj organizaciji frankofonije kao posmatrač. Ova organizacija okuplja danas 75 zemalja u kojima živi 890 miliona ljudi. Njih spaja francuski jezik kao i zajedničke vrednosti i isti duh solidarnosti.

Tokom marta, Francuski institut u Srbiji i prisutne frankofone ambasade proslavljaju francuski jezik, njegovu lepotu, bogatstvo i raznovrsnost. Podršku ovoj manifestaciji dali su mnogobrojni partneri kao i Ministarstvo kulture Republike Srbije i TV5 Monde.

Program će početi 1. marta u Bitef teatru kada će, u okviru festivala „Refleksije“ biti organizovane projekcije francuskih filmova o savremenom plesu. U okviru selekcije 41. FEST-a, preporučujemo frankofone produkcije iz 2012. godine, a među njima „Pesnice ponosa“ i „Kamion“ (Kanada), kao i „Nešto u vazduhu“ i „U kući“ (Francuska).

Do 13. aprila u Knez Mihailovoj 31 biće otvorena izložba „Nastavlja se…„. U okviru programa „Vizuelne umetnosti“, od 25. marta (18.00) do 19. maja, u Narodnoj banci Srbije (Nemanjina 17) biće otvorena izložba „Pariz – Beograd 1886 – 2012: priče o jednoj saradnji„. Prikazana je saradnja centralnih banaka Srbije i Francuske u Prvom svetskom ratu kao i izrada novčanica Narodne banke u Francuskoj u 19. i 20. veku.

Aktuelne su radionice jezika za decu i kursevi „Francuski za svakoga“ u Zmaj Jovinoj 11, a 27. marta od 19.00, u Biblioteci grada Beograda, Ana Vujović održaće predavanje „Francuski jezik kroz vekove„. Za sve koji žele da testiraju svoje znanje pismenog francuskog kroz igru, 12. marta od 18.30, pripremljen je 12. frankofoni diktat. Vrata Ekonomskog instituta (Zmaj Jovina 12) otvorena su za sve koji žele da se poigraju i oprobaju sa finesama i subtilnostima francuskog pravopisa i gramatike, bilo da su juniori, studenti ili seniori.

Muzičko-književno veče „Čitajući veliku francusku knjigu“ planirano je za 18. mart od 17.00 u Pozorištu na Terazijama. Debata „Da li je proširenje budućnost EU?“ biće organizovana u DOB-u, 20. marta od 19.00.

Ulaz na Francusko-srpski sajam zapošljavanja biće slobodan. U ponedeljak, 4. marta od 10.00 do 18.00, u Francuskom institutu (Knez Mihailova 31) okupiće se studenti i predstavnici francuskih firmi.

Od 10. do 20. marta aktuelno je Takmičenje za foto amatere, a sve o ovome pročitajte OVDE.

I pored svega, najupečatljiviji događaji u okviru Frankofonije biće nastup Bojana Zulfikarpašića i njegovog benda u Sava centru, 5. marta (i 6. marta u novosadskoj Sinagogi), kao i Festival frankofonog filma od 6. do 10. marta u DOB-u i bioskopu Fontana. (danubeogradu.rs)