Naslovna » BG špijun » Svetske prestonice » Remek dela iz Muzeja Pikaso u Zagrebu!
Pablo Pikaso - Vajar (1931.); detalj
Pablo Pikaso - Vajar (1931.); detalj

Remek dela iz Muzeja Pikaso u Zagrebu!

Od 23. marta do 7. jula u zagrebačkoj galeriji Klovićevi dvori biće otvorena izložba „Remek dela iz Muzeja Pikaso, Pariz“.

Biće predstavljeno 56 slika i skulptura Pabla Pikasa, najslavnijeg majstora 20. veka, osnivača kubizma, slikara, vajara i grafičara. Biće izloženo i više od stotinu radova i dokumenata koji oslikavaju uzbudljivo umetničko putovanje velikog stvaraoca modernizma.

Poređene po hronološkom redu, posetioci će videti sve od ranih radova do poslednjih godina umetnikovog života, dela Pikasovog plavog i ružičastog perioda, protokubizma i istraživanja Afrike, radovi analitičkog i sintetičkog kubizma, „klasičnog“ perioda, nadrealističke faze i kasne slike.

Pikaso je pomerio granice umetnosti i uzdrmao tradicionalne slikarske pravce. Vladao je svojom epohom bez premca. Ali, iza čoveka koji je postao mit i iza tržišne vrednosti njegovog potpisa ostalo je složeno delo umetnika i slikara, i pre svega – stvaraoca.

Autorka izložbe je Anne Baldassari, a kustoskinja u zagrebačkoj galeriji – Marina Viculin.

Radno vreme galerije je svakog dana od 10.00 do 20.00. Pojedinačna ulaznica košta 10 evra. Sve informacije mogu se dobiti na +385 (0) 1 640 6310. (danubeogradu.rs)

loading...