Naslovna » Izlasci » Festivali » Peti jubilarni, Mikser festival u Savamali, od 28. maja do 2. juna
Mikser festival
Mikser festival

Peti jubilarni, Mikser festival u Savamali, od 28. maja do 2. juna

Mikser festival 2013 je peti, jubilarni, ali i drugi koji se održava u Savamali, od 28. maja do 2. juna 2013.godine.

Ovogodišnja tema korespondira sa samim kvartom jer on suštinski određuje prirodu delovanja kulturne organizacije Mikser, koja odnedavno ima svoje stalno boraviše u Mikser House-u (Karađorđeva 46). Tema festivala je “Tranzit”, ali shvaćena slojevito – kao teški saobraćaj koji je veliki ožiljak u susedstvu Savamala, tranzit ljudi koji u njoj žive i, možda najvažniji od svih – tranzit identiteta ove beogradske četvrti – šta je njeno kulturno nasleđe, gde je ona sada i koji put mi kao društvo želimo da trasiramo za Savamalu.

Kroz niz multidisciplinarnih projekata u okviru festivala – konkursa, radionica, instalacija i performansa koji će se organizovati u saradnji sa velikim brojem stručnjaka i umetnika iz zemlje, regiona i sveta – organizacija Mikser nastaviće proces urbane transformacije ove četvrti, posebno Karađorđeve ulice, doprineti revitalizaciji obale, i pokrenuti inicijativu za primenu savremenih principa održivog razvoja i planiranja na primeru Savamale, čijim stanovnicima je neophodno hitno unapređenje životnih uslova.

Program Mikser Urban Lab okupiće neke od najvažnijih aktera za budućnost Savamale (predstavnike opštine, grada, lokalne zajednice, urbaniste, male privrednike), koji će na okruglom stolu pokušati da nađu model za njen razvoj, sa idejom da pokažu da je pomak moguć i bez grandioznih državnih i milionskih privatnih investicija.

Na festivalu će epilog dobiti i brojni ranije raspisani konkursi, poput međunarodnog takmičenja za mlade industrijske dizajnere – Ghost Project, Konkursa za male drvene predmete, koji je namenjen entuzijastima, kao i profesionalcima iz celog sveta, Soundtruck Call, na kome je učestvovalo više od 80 bendova iz regiona, kao i Književni konkurs za nove i neobjavljene priče o Savamali i savskoj padini Beograda, koji se sprovodi u saradnji sa Izdavačkom kućom Arhipelag.

U vizuelnom segmentu programa, Mikser se ove godine kroz program Kustosiranje: Doživljaj u pokretu, demokratizuje polje vizuelnih umetnosti. Mladi umetnici će u ravnopravnoj saradnji sa iskusnijim kolegama kustosima predstaviti svoju viziju života i doživljaja Beograda, u skladu sa temom festivala – “Tranzit”, a da bi cela stvar bila upečatljivija i doživljaj dinamičniji, umetnici će koristiti kamione kao sredstvo za prenošenje svoje poruke.

Muzički program će prikazati bogatstvo muzičkih žanrova i senzibiliteta – od duhovne muzike preko world music-a i džeza do garažnog i hard roka i klabinga. Posetioci Mikser festivala uživaće u kvalitetnom zvuku iskusnih majstora i neafirmisanih klinaca čije vreme tek dolazi. Više od 60 izvođača iz Srbije, regiona i sveta nastupiće tokom 6 festivalskih dana na tri bine: Mikser House, Depo Stage i Converse Get Dirty Stage.

Centralno mesto festivala je novi permanentni gradski sadržaj, konceptualna ustanova kulture – Mikser House, koji se tokom festivala pretvara u svojevrsnu agoru za razmenu mišljenja i iskustava. Tu će se odvijati raznovrstan program – od radionica, izložbi, predavanja, okruglih stolova, do muzičkih sadržaja. Mikser House će posle završetka manifestacije sublimirati sve programe koje promoviše i sam festival, od sadržaja visoke kulture, preko edukacije iz oblasti savremenih kreativnih disciplina, do marketa širokog spektra inovativnih dizajniranih proizvoda koji obuhvataju nameštaj, modu, izdavaštvo, gastronomiju, itd.

I ove godine će biti zastupljeni sadržaji za najmlađe u vidu kreativnih radionica, a manifestacije koje se odvijaju u Mikser House doživeće svoju ekstenziju na festivalu u okviru već prepoznatljivog koncepta Mikser Bazar, savremene dizajn pijace.

Izdvajamo iz programa Mikser festivala 2013…

Osnivač novog nemačkog dizajna, Volker Albus, na Mikser festivalu
Volker Albus, arhitekta, industrijski dizajner i publicista iz Nemačke. Jedan je od najznačajnijih protagonista novog nemačkog dizajna, i jedan od njegovih glavnih zagovornika u intelektualnim krugovima. Od 1994. radi kao profesor industrijskog dizajna naUniverzitetu za dizajnu Karlsruheu. Dobitnik je brojnih priznanja iz domena industrijskog dizajna.

Albus će učestvovati u nekoliko segmenataMikser festivala – održaćepredavanje Značaj inovacija i koncepta održivosti za budućnost dizajna, a učestvovaće i na panel diskusiji Prekinuta nit (Design interupted), na kojoj će sa publikom podeliti iskustvo profilisanja novog nemačkog dizajna, koje bi trebalo da da podsticaj za profilisanje prepoznatljivog rukopisa balanskog dizajna. Albus će takođe održati radionicu za studente i mlade stručnjake, a participraće i u žiriranju radova međunarodnog konkursa Ghost Project. Žirijem predsedava Konstantin Grčić, priznati dizajner poreklom sa ovih prostora, koji je svoju estetiku gradio upravo na Albusovoj teoriji dizajna.

Umetnica sa vizijom o Gradu budućnosti – Marjetica Potrč
Slovenačka umetnica i arhitekta Marjetica Potrč 31. maja, u okviru Mikser festivala, održaće predavanje Vizija o Gradu budućnosti i Umetnik kao medijator: Projekat Karakasa i Amsterdama (A Vision of the Future City and the Artist’s Role as Mediator: Learning from Projects in Caracas and Amsterdam).

Vizija o Gradu budućnosti i Umetnik kao medijator: Projekat Karakasa i Amsterdamarezultat je putovanja kroz odabrane gradove i identifikacije procesa promena u svetu u protekle četiri godine. Potrč smatra da grad budućnosti nije metropola, već skup malih, održivih teritorija organizovanih na lokalnom nivou. Zajednice same diktiraju uslove savezništva sa drugim zajednicama, uče jedne od drugih, a razmena ideja neophodna je za održivost ovog modela.

Marjetica Potrč okupirana je istraživanjem uslova svakodnevnog života i savremene ekspanzije urbanog prostora, kao i tenzija koje u njemu nastaju zbog rastućih društvenih razlika i ekološke krize, ali i geopolitičkih konflikata. Izlagala je u muzejima i galerijama širom Evrope i američkog kontinenta, a imala je i samostalnu izložbu u Gugenhajm muzeju u Njujorku. Na Mikser festivalu učestvuje u okviru projekta Urban Incubator: Belgrade.

Seymour Stein, glavni “krivac” za popularnost panka, nju vejva i Madone
Jedan od najznačajnijih učesnika konferencijiNew Dealje Seymour Stein, potpredsednik Warner Brosa i ko-osnivač kultne izdavačke kuće Sire Records koja je zastupala slavne izvođače: Ramones, Talking Heads, Pretenders,Madonna, Depeche Mode, The Smiths, i dr.

Seymour Stein će u subotu, 1. juna održati javno predavanje pod nazivom New Wa(y)ve. U ovom jednočasovnom predavanju Stein će nam prirediti živopisan uvid u new deal u muzičkom biznisu u kojem je on učestvovao ’70-ih godina prošlog veka sa akcentnom na ključne elemente borbe protiv tadašnjeg establišmenta u muzičkoj industriji.

Japanska dizajnerka hrane Uno Fujisawa
Uno Fujisawa je industrijski dizajner. Poreklom je Japanka, sa stalnom adresom u Amsterdamu. Sopstveni kulinarski dizajn studio je osnovala 2009. godine. Priprema domaću japansku kuhinju, a ima i sopstvenu dostavu hrane UNOBENTO (Bento je naziv za tipični japanski lanč paket). Uno je osmislila zabavne kulinarske projekte pod nazivom Srećni slatkiši, radionice kuvanja, a prepoznatljiva je i po dizajniranom keteringu za zabave.

Uno Fujisawa će na Mikser festivalu održati radionicu Napravite svoju beogradsku suši rolnicu (Make your own Belgrade SUSHI roll). Sastojci koji se koriste za spravljanje tradicionalnog sušija nisu uobičajeni u Beogradu, zbog toga će Uno osmisliti specijalni recept za suši kombinujući lokalne sastojke i japansku veštinu, a učesnici će takođe moći da eksperimentišu na sličan način. (danubeogradu.rs)