Naslovna » Izlasci » Muzika » Clubbing » Warehouse: Tiga, 7. septembra

Warehouse: Tiga, 7. septembra

Popularni kanadski muzičar i DJ Tiga nastupiće 7. septembra u beogradskom prostoru „Warehouse“, koji se nalazi na parkingu iznad Beton hale na Savskom pristaništu.

Osnivač jedne od najuticajnijih izdavačkih kuća elektronske muzike „Turbo Recordings“, za koju izdaju Chromeo, Brodinski, Azzari & III, Zombie Nation i brojni drugi, vraća se u Beograd čak šest godina posle prethodnog gostovanja.

Ovog puta sa njim dolazi i maestralni finski producent Jori Hulkkonen kojeg publika poznaje i pod pseudonimom Zyntherius, kao Tiginog saradnika na ogromnom hitu „Sunglasses at Night“, ali i aktuelnom singlu „Trust Your Body“.

Ulaznice su već u prodaji na blagajni Doma omladine, Bilet centra i drugim blagajnama Eventima i Gigstixa, po promotivnoj ceni od 790 dinara. Ulaznice će biti skuplje posle isteka ograničene količine, dok će njihova finalna cena biti dodatno skuplja na samom ulazu u Depo.

Doajen sve uticajnije montrealske scene ove godine promoviše svoj aktuelni miks album „Tiga Non Stop“ sa kojeg se izdvojio singl „Plush“, još jedan u nizu klupskih hitova sa karakterističnim Tiginim vokalom, ali i koprodukcijom koju potpisuje multitalentovani Matthew Dear.

„U pitanju je prva u nizu mnogih naših saradnji za koje znam da će se dešavati. Mathhew i ja nosimo narukvicu muzičkog prijateljstva koja nas veže odavde do večnosti“, tipičan je Tigin odgovor kojim opisuje saradnju dva velikana elektronske muzike. Neobičan spot za istu pesmu, verovatno donekle inspirisan i famoznim video klišeom Roberta Palmera i spota za pesmu „Addicted to Love“, urađen je iz jednog, gotovo hipnotičnog kadra.

„Once upon a time, on a Thursday, I was hard at work on a new song, and I was stuck“, reči su kojim Tiga otvara spot za jedan od svojih prethodnih hitova „Far From Home“, iako bi mnogi pomislili da kanadski hitmejker nema problema sa kreiranjem popularne muzike. U odbranu takve teze dovoljno je, pored već pomenutih, pobrojati sledeće naslove „Pleasure From the Bass“, „You Gonna Want Me“, „Hot In Herre“, „Ocean Drive“, ili „Louder Than A Bomb“.

Možda je još važniji osećaj koji montrealski lovac na talente pokazuje u otkrivanju novih zvezda kao što je to bio slučaj sa Tiginim sugrađanima, dvojcem Chromeo kojima je pomogao da objave prvi i sve sledeće albume, kao i da napišu veliki hit „Needy Girl“. Upravo taj i slični Tigini potezi donose promene u savremenoj elektronskoj muzici, do te mere da se kreira ceo novi elektronski žanr „indie dance“, pošto plesnoj sceni prilaze fanovi iz krugova koncertno orijentisane „indie-pop“ scene. Nije tako više ni neobično da je Tiga jedan od retkih elektronskih producenata o kojem redovno pišu magazini kao što su „Rolling Stone“, „Pitchfork“ ili „NME“, dok kreira remikse za imena kao što su Depeche Mode, LCD Soundsystem, The xx, Scissor Sisters, Justice, Moby…

Jori Hulkkonen poznat je i kao „najbolje čuvana tajna elektronske muzike“, iako ga mnogi na ovdašnjoj sceni itekako poznaju po izdanjima za prestižnu etiketu „F Communications“, te kao dugogodišnjeg Tiginog saradnika. Pored „deep“ i „acid-house“ selekcije iskusnog Finca, domaću podršku na žurci pružiće beogradski DJ Gordan Paunović. (danubeogradu.rs)