Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Majstor sladoleda Filip Bano u Beogradu
Filip Bano
Filip Bano

Majstor sladoleda Filip Bano u Beogradu

Najveći svetski majstor sladoleda, Italijan Filip Bano, održao je predavanje učenicima ugostiteljskih škola i najpoznatijim domaćim kuvarima i poslastičarima.

Ginisov rekorder u broju napravljenih različitih ukusa sladoleda, Filip Bano, našim kulinarima preneo je deo tajni pripreme ove popularne poslastice.

Pored recepata i demonstracije pripreme italijanskog sladoleda Filipo Bano je svojim kolegama iz Srbije objasnio i druge tajne zanata: zašto je zanatski sladoled ukusniji i zdraviji od industrijskog; zbog čega se u italijanski sladoled ne stavljaju jaja, a sa mlekom nikada ne kombinuju kivi i ananas; Kako količina vazduha u smesi utiče na ukus…

Italijanski majstor je demonstrirao i pripremu nekoliko vrsta sladoleda među kojima su i napravljeni od crnog piva, kuvane nane i kandirane pomorandže.

Filipo Bano inače drži svetski rekord sa 521 različitih ukusa sladoleda koje je pripremio u sklopu humanitarne akcije za pomoć deci obolele od leukemije. Ovaj rezultat zabeležen je i u Ginisovoj knjizi rekorda. Potpredsednik je organizacije Artglace (asocijacija evropskih zanatskih sladoledžija). U evropskom parlamentu je italijanski predstavnik za zaštitu i promociju kvalitetnih zanatskih sladoleda.

Poslednjih pet godina je organizovao sa italijanskim kolegama i u saradnji sa Evropskim parlamentom brojne manifestacije kako bi evropski parlamentarci prepoznali vrednost evropskog zanatskog sladoleda i izdejstvovao je da Evropska unija 24. mart proglasi Danom zanatskog sladoleda u Evropi.

Predavanje je organizovano u Horeca centru u Beogradu u okviru programa Metro Cash & Carry za unapređenje ugostiteljstva u Srbiji.

loading...