Naslovna » Porodica » Deca » Još dva BDW igrališta za decu Srbije
BDW igralište

Još dva BDW igrališta za decu Srbije

Belgrade Designe Week (BDW) zaključio je još dve donacije za rekonstrukciju dečjih igrališta koja će krajem leta ili početkom postati deo CSR projekta – 100 kreativnih BDW igrališta za decu Srbije.

Zahvaljujući donaciji kompanije „NIS a.d. Novi Sad“, staro igralište u centru Kalemegdanskog parka, ispred paviljona „Cviijeta Zuzorić“ – koje vapi za obnovom – konačno će dobiti dugo čekanu kompletnu rekonstrukciju u skladu sa novim kreativnim standardima koje je BDW 2013. godine implementirao u izgradnji prvog kreativnog igrališta na Malom Kalemegdanu, koje se nalazi u neposrednoj blizini.

Najvažniji i najposećeniji park i istorijski spomenik u centru Beograda konačno će povratiti sjaj svojih tradicionalnih igrališta za buduće generacije i vratiti običaj prošlih generacija da dolaze iz svih delova grada da uživaju u igru, kao i turista iz celog sveta koji dolaze sa decom i ne propuštaju da posete Kalemegdan.

Drugo veliko igralište biće izgrađeno na platou Ušća zahvaljujući donaciji „Ušće Shopping Center d.o.o.“, koji je prepoznao koliko je značajno da se stvore bolji uslovi za život dece, te se pridružio neprofitnoj nacionalnoj kampanji BDW-a za izgradnju 100 kreativnih BDW igrališta za decu Srbije.

Igralište Ušće je još važnije jer ukazuje da se ideje BDW-a šire i na Novi Beograd i ono će zapravo postati prvo dečje igralište u prostranom parku Ušća, što je samo po sebi neverovatna činjenica.

Po pravilima ove kampanje, opštine, a u ovom slučaju Grad Beograd će sufinansirati projekat, odnosno uložiti jednako sredstava koliko i partneri iz privatnog sektora po principu matching grants programa. Oba igrališta će biti izgrađena u saradnji sa Sekretarijatom za komunalne i stambene poslove, a radove će izvoditi profesionalci iz Gradskog zelenila.

Projekte će voditi i koordinirati Beogradska nedelja dizajna, a oba igrališta će dizajnirati i projektovati mladi Arhitektonski studio MADA iz Beograda. Opremu će obezbediti nagrađivani finski lider u dizajnu igrališta – Lappset – koji je ponovo ponudio neprofitne uslove posebno za srpsku decu, zahvaljujući podršci Ambasade Finske u Srbiji i ličnoj inicijativi mbasadora Peke Orpane, čija je misija da poveže Finsku i Srbije na ovaj plemenit i kreativan način.

Cilj je da se u roku od dve godine Srbiji pokloni 100 ne samo novih, već i inovativno projektovanih kreativnih dečjih igrališta, izgrađenih na strogo neprofitnim osnovama, što važi za sve uključene strane. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.