Osim vode, po letnjim vrućinama iako to može izgledati čudno topli i hladni čajevi, sigurno će pružiti savršenu dozu neophodnog osveženja.
Tokom vrućih letnjih dana nagli pad šećera u krvi i dehidratacija – stalna su pretnja. Osim vode, po letnjim vrućinama čajevi (topli ili hladni), sigurno će da pruže savršenu dozu neophodnog osveženja a nadoknadiće i izgubljenu energiju. Osim toga sprečavaće dehidrataciju, a obiluju i brojnim blagotvornim nutrijentima i lekovitim supstancama. Cajeviza.net preporučuje nekoliko zanimljivih recepata.
Ledeni zeleni čaj
• Vrećica zelenog čaja
• 200 ml vode
• Kašičica narendane kore limete (zeleni limun)
• Kašičica narendane kore pomorandže
Za ledene kocke od čaja:
• Dve vrećice zelenog čaja
• Pola litra vode
Čaj prelijte vrućom vodom (oko 60 C) i ostavite da odstoji pet minuta.Izvadite vrećicu i dodajte koru limete i pomorandže.
Za ledene kocke od čaja, vrećice prelijte vrućom vodom i ostavite pet minuta. Ohlađeni čaj naspite u kalupe za led i zamrznite. Hladan čaj poslužite ukrašen čajnim kockama leda.
Hibiskus koktel
• Vrećica čaja od hibiskusa
• 250 ml vode
• Kašičica meda
• Pomorandža
Čaj prelijte provrelom vodom, poklopite i neka odstoji tri do pet minuta. U mlak čaj dodajte med i sok od pomorandže. Napitak možete da poslužite topao ili hladan.
Koktel sa agrumima
• 6 vrećica zelenog čaja
• 1,2 l vode
• 2 limuna
• 4 grejpfruta
• 4 pomorandže
Čaj prelijte vrućom vodom i poklopite. Posle pet minuta izvadite vrećice i dodajte limunov sok. Kad se ohladi, dodajte sokove od pomorandže i grejpfruta pa promešajte. Pre posluživanja napitak dobro rashladite, a možete da ga poslužite u visokoj čaši čiju ste ivicu navlažili i umočili u šećer.
Čaj od kajsija
• Dve kajsije
• Vrećica zelenog čaja
• 300 ml vode
Kajsije operite, prepolovite, izvadite koštice, stavite ih u provrelu vodu i na tihoj vatri kuvajte još pet minuta. Skinite sa šporeta i ostavite da se prohladi par minuta. Ovom vodom prelijte vrećicu čaja, poklopite i neka odstoji dva minuta. U čaj dodajte prokuvane kajsije i služite odmah.
Koktel od višanja
• 5 vrećica voćnog čaja sa ukusom višnje
• 1 litar vode
• Kašika sirupa od višnje
• 50 g šećera
• Sok limuna
• 200 g svežih višanja
• Limun
Vrećice čaja prelijte provrelom vodom i ostavite poklopljene deset minuta. Uz stalno mešanje dodajte šećer i stavite u frižider da se dobro ohladi. U hladan čaj ulijte sirup i limunov sok i dobro promešajte. Pre nego što naspete čaj u čašu poredajte višnje i kocke leda. Ukrasite kolutovima limuna.
Čaj sa jabukama
• 50 g šećera
• 8 kašika vode
• 2 vrećice indijskog čaja
• Pola litra vode
• 2 kašike izdrobljenog leda
• Jabuka
• Limun
• Listići nane
Pomešajte šećer i osam kašika vode i kuvajte na tihoj vatri dok ne dobijete sirup željene gustoće. Sirup ohladite. Čaj prelijte provrelom vodom i ostavite da odstoji pet minuta.
Izvadite vrećice i ohladite u frižideru. U široku čašu stavite kašiku zdrobljenog leda, dodajte kašiku sirupa, nekoliko tankih kriški jabuke i prelijte hladnim čajem. Poslužite ukrašeno kolutovima limuna i listićima nane.