Naslovna » Turizam » Volim Beograd » Dunav – i plovidba evropskih lađa
Dunav - ušće (foto: B. Jovanović)
Dunav - ušće (foto: B. Jovanović)

Dunav – i plovidba evropskih lađa

Dunav, najveća reka Evropske unije i druga po veličini u Evropi, kroz Beograd protiče u dužini od 60 kilometara.

Zbog značaja za povezivanje zapadnoevropskih i srednjoevropskih zemalja sa jugoistokom i istokom kontinenta, Evropska komisija označila je Dunav kao Koridor 7 Transevropske transportne mreže. U plovni Dunav se u samom Beogradu uliva plovna Sava, čime je njegov značaj za grad još istaknutiji.

Na desnoj obali Dunava nalazi se Zemun, sa uređenim šetalištem na keju, marinama i idejom da se pristajanje velikih brodova, po čemu je varoš bila poznata u XIX i XX veku, ponovo omogući.

Nizvodno je Veliko ratno ostrvo, na samom ušću Save u Dunav. Ime je dobilo po stalnom sporu Austrije i Turske za razgraničenje i zauzimanje strateške tačke na reci u XVIII veku. Između dva svetska rata ostrvo je popularno izletište sa plažama, od kojih je najpoznatija Lido. Veliko ratno ostrvo danas pripada ljubiteljima prirode, retkih ptica i sportova na vodi.

Dunav (foto: B. Jovanović)
Dunav (foto: B. Jovanović)

500 brodova godišnje

Beograđani za boravak pored reke koriste desnu obalu Dunava, pa se uz Sportsko-rekreativni centar „Milan Gale Muškatirović“ nalazi uređeno šetalište i biciklistička staza.

Brodovi pristaju nešto dalje – u Luku Beograd, koja je ovde od 1961. godine. U kargo centar na Dunavu radi utovara, istovara i pretovara uplovljavaju samo teretni brodovi. Putnički se upućuju u Međunarodno putničko pristanište na reci Savi, nedaleko od njenog ušća u Dunav. U toku turističke sezone pristane više od pet stotina brodova sa više od 70.000 turista koji posete Beograd.

Prolaskom ispod Pančevačkog mosta nailazi se na Adu Huju – nekadašnje ostrvo, danas poluostrvo sa desne strane reke, koje dobija sadržaje za sport i rekreaciju. Odmah do njega je Paradajz ostrvo, obraslo zelenilom i nazvano tako jer je na njemu ova biljka nikla sama, u velikim količinama.

Ostrvo Forkontumac sa plažom Bela stena, nekoliko restorana i dobrim uslovima za ribolov administrativno pripada Pančevu. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Katarina Vidaković