Naslovna » Izlasci » Festivali » Keyboard Days od 18. do 21. septembra
Trio harmonika Asahra
Trio harmonika Asahra

Keyboard Days od 18. do 21. septembra

U UK Parobrod (Kapetan Mišina 6a) od 18. do 21. septembra biće održan drugi deo festivala Keyboard Days.

Na uspešnom prvom delu festivala u junu nastupili su pijanisti iz Japana, Velike Britanije i Srbije.

U septembru, po prvi put u Srbiji, gostuje kolumbijski pijanista i kompozitor Antonio Korea, koji će prvog dana festivala održati solo koncert i premijerno predstaviti kolumbijsku scenu i svoje nove kompozicije za klavir u kojima se bavi odnosima zvuka, vremena i tišine.

Drugog dana festivala predviđen je nastup LP Dua (pijanisti Sonja Lončar i Andrija Pavlović) kojima se pridružuje pijanista Antonio Korea u premijernom izvođenju minimalističkog remek dela Incantatie IV za tri klavira, čuvenog Holandskog kompozitora Simeona Ten Holta.

Poslednjeg dana festivala nastupaju trio harmonika Asahra, predstavljajući nov, savremen i atraktivan program za ovaj neobični sastav.

Po prvi put na našim prostorima biće organizovana izložba analognih sintisajzera nastalih između 1970. i 1985. godine. Taj period bio je važan za razvoj novih muzičkih pravaca a kasnije i modernih muzičkih instrumenata. Izložba će obuhvatiti najeminentnije proizvođače iz tog vremenskog perioda kao što su Moog, Arp, Korg, Roland, Yamaha, a svi izloženi eksponati moći će da se čuju i probaju uz prisustvo eminentnih i iskusnih prezentera.

Ljubaznošću vlasnika sada već retkih muzičkih analognih sintisajzera, posetioci izložbe će biti u prilici da uživaju u legendarnom Mini Moog-u, Arp Odisey, Korg MS20, Roland SH101, SH2000 i ostalim od dvadesetak odabranih sintisajzera.

U okviru trodnevne izložbe zainteresovani će moći da prisustvuju i predavanju o načinima rada, komponentama i načinima povezivanja i korišćenja analognih sintisajzera koje će održavati Nenad Antanasijević Antanas, kompozitor i graditelj analognih muzičkih instrumenata i opreme.

Keyboard Days su osnovali pijanisti i klavirski duo – LP DUO (Sonja Lončar i Andrija Pavlović) u saradnji sa UK Parobrod i Zadužbinom Ilije M. Kolarac.

Festival je nastao kao neophodna potreba da se široj publici prezentuju značajni savremeni internacionalni izvođači i kompozitori u oblasti klavijaturnih instrumenata. (danubeogradu.rs)

Program

Četvrtak, 18. septembar
19.00… Otvaranje izložbe analognih sintisajzera
20.00… Antonio Korea (Kolumbija), klavir
Ulaz je slobodan.

Petak, 19. septembar
19.00… Vođenje kroz izložbu analognih sintisajzera, Nenad Antanasijević Antanas
20.00… LP Duo i Antonio Korea, tri klavira
Cena karte: 250 dinara

Subota, 20. septembar
19.00… Vođenje kroz izložbu analognih sintisajzera, Nenad Antanasijević Antanas
20.00… Trio harmonika Asahra
Ulaz je slobodan.