Naslovna » Turizam » Volim Beograd » Narodni muzej – istorija koja traje
Narodni muzej
Narodni muzej

Narodni muzej – istorija koja traje

Sredinom XIX veka Srbija osniva gotovo sve važnije nacionalne ustanove kulture i obrazovanja, pa i Narodni muzej, tada Muzeum Serbski.

Dekret iz 1844. godine Jovana Sterije Popovića, ministra obrazovanja, muzeju stavlja u zadatak da sakupi sve predmete srpskog kulturnog nasleđa na jednom mestu, kako bi se sačuvali za potomstvo.

Dvadeset godina kasnije priređena je prva izložba. Zbirka koja je vremenom rasla nekoliko puta je menjala lokacije. 1933. godine kralj Aleksandar Karađorđević muzeju ustupa svoju rezidenciju Novi dvor (danas zgrada Predsedništva Srbije na Andrićevom vencu).

Narodni muzej se 1952. godine konačno smestio na adresi Trg Republike 1a, u nekadašnjoj zgradi Uprave fondova državne hipotekarne banke iz 1903. godine.

Muzej čuva više od 400.000 vrednih predmeta sistematizovanih u osnovne i studijske zbirke, podeljene hronološki u četiri velika perioda po kojima i nose nazive – Praistorija, Antika, Srednji vek i Novi vek i moderno doba. U njima su arheološki, istorijski i numizmitički predmeti, umetnička i dela primenjene umetnosti, fond stare i retke knjige, arhiv dokumentarne građe…

Pored izložbene i konzervatorske aktivnosti, u Narodnom muzeju se organizuju edukativni programi i radionice za sve uzraste, istraživačima i stručnjacima na raspolaganju je digitalizovana arhivska i dokumentarna građa, druga istorijska građa i biblioteka.

Delovi zbirki nalaze se na posebnim lokacijama, koje su izložbeni prostori u sastavu Narodnog muzeja. U Beogradu su to Muzej Vuka Karadžića i Dositeja Obradovića, Galerija fresaka i Spomen-muzej Nadežde i Rastka Petrovića. U Kladovu se nalazi Arheološki muzej Đerdapa, a u Donjem Milanovcu Muzej Lepenski vir.

Narodni muzej je otvoren za posete

Rekonstrukcija i sanacija centralnog prostora Narodnog muzeja na Trgu Republike traje gotovo deceniju i u velikoj meri umanjuje izlagačku delatnost.

Za posetioce je otvoren Atrijum i povremeno drugi delovi zgrade, sa redovnim izložbama, drugim manifestacijama i edukativnim programima. Izložbe Narodnog muzeja gostuju i u drugim izložbenim prostorima u Beogradu i širom Srbije. (danubeogradu.rs)