Naslovna » Izlasci » Festivali » Osmi Festival nauke od 4. do 7. decembra u Beogradu
Festival nauke

Osmi Festival nauke od 4. do 7. decembra u Beogradu

Najveći Festival nauke u regionu održaće se, po osmi put, u Beogradu od 4. do 7. decembra pod sloganom „Sve je moguće“.

Kraj prve decembarske sedmice i ove godine proteći će u znaku neobičnih naučnih druženja u već poznatoj „festivalskoj četvrti“ na tri lokacije u samom centru grada (Zepter Expo Centar – bivša RK Kluz, SKC, Galerija Narodne banke Srbije), koja će pokazati da je uz nauku zaista sve moguće.

– Naučnik sebi ne postavlja granice, postavlja samo problem koji treba da reši a tada je sve moguće. Traga za idejama i bira najpogodnije putanje. I tako 24 sata, sedam dana u nedelji. I onda se dogodi i taj trenutak inspiracije kada se rode neverovatne ideje i gurnu u realizaciju. Pa su naučnici krivi što sada imamo internet i što možemo u realnom vremenu da komuniciramo sa kolegama na drugom kraju planete, što smo sve bliži upotrebi personalizovane terapije koje odgovara baš našem genomu. A krivi su i za to što ćemo uskoro u agencijama moći da izaberemo opciju svemirski turizam. Sve je moguće jer svakog sata dobijamo sve naprednija tehnološka rešenja koja nam omogućavaju da brže i efikasnije rešavamo postavljene probleme. Moguće je čak i baviti se naukom u Srbiji, iako se ponekad čini da je to ipak iz domena naučne fantastike – rekla je Zorana Kurbalija Novičić, koordinatorka Festivala nauke za naučne sadržaje, objašnjavajući ovogodišnji slogan festivala.

Više od 30 postavki sa uzbudljivim eksperimentima i izložbama biće smešteno u Zepter Expo Centru (bivša RK Kluz) u Masarikovoj 4. Demonstratori iz pedeset naučnih institucija koje učestvuju na ovogodišnjem Festivalu nauke približiće neverovatan i sasvim moguć svet nauke.

Svemoguća zona

U proširenom prostoru RK Kluz ove godine sa ponosom predstavljamo potpuno nov deo festivala – Svemoguću zonu, namenjenu stvaraocima, kreativcima, inovatorima, svima koji svoje veštine i znanja umeju da pretoče u opipljiv proizvod. U svetu su ovi festivali poznati pod imenom Maker fair i postali su pravi hit u poslednjih nekoliko godina. Delom radionica, delom laboratorija, ovo je zona gde kreativnost i inovativnost vode glavnu reč.

– Po uzoru na Maker fair-ove, koji su sve popularniji u svetu, rešili smo da napravimo Svemoguću zonu. Pozivamo sve zainteresovane inovatore, entuzijaste, umetnike, autore, mislioce, hobiste i sve one koji poseduju veštine da naprave nešto da nam se jave i postanu deo svemoguće zone i na ovaj način prezentuju javnosti svoju ideju i rad – rekla je Ana Jovanović, direktorka Festivala nauke.

Festival nauke

Ekspertinejdžeri i druge radionice

U Kluzu je tradicionalno smeštena Ekspertinejdžeri zona posvećena osnovcima i srednjoškolcima iz cele Srbije, koji svoje neverovatno znanje prenose i starijim i onim znatiželjnicima mlađim od sebe.

Svečana sala SKC-a (Kralja Milana 48) i ove godine je pripremila pozornicu za najbolje naučno-zabavne šou programe i predstave iz cele Evrope. Osim naučno-istraživačke bine, SKC će ugostiti i brojne radionice namenjene posetiocima kroz koje će na zanimljiv način otkriti sve neverovatne mogućnosti nauke.

U saradnji sa Francuskom, zemljom partnerom ovogodišnje manifestacije, Festival nauke će u SKC-u posetiocima predstaviti Francuski naučni kafe. Pored radionice o iluzijama, domaćoj publici poznati francuski naučnik Fabian, deo naučna trupe „Les Atomes Crochus“, preneće dašak magije i još jednom potvrditi da je, kako slogan festivala kaže, u nauci sve moguće. Uz radionicu za naučne komunikatore, sastanak na brzaka i intervjue na sceni za najmlađe je pripremljena popularna radionica „Ruka u testu“ profesora Stevana Jokića.

Galerija Narodne banke Srbije (Nemanjina 17) tokom 8. Festivala nauke postaće jedinstvena Zelena zona u kojoj će posetioci moći da saznaju sve o reciklaži i ekologiji. Uz pregršt saveta kako da na jednostavan način unaprede svet u kojem živimo i izleče planetu koja nam je jedini dom.

Festival nauke je najveći događaj koji se bavi promocijom nauke i obrazovanja u regionu. Misija Festivala nauke jeste veći značaj obrazovanja u društvu, kroz zanimljive, moderne i nove metode.

Sedmi Festival nauke, za četiri dana, posetilo je 27.000 ljudi, od kojih 15.000 osnovaca i srednjoškolaca iz više od 300 škola iz cele Srbije, kao i iz regiona. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.