Naslovna » BG svaštara » Književnost » Kreativni centar: Ivana Nešić – Tajna nemuštog jezika
Kreativni centar: Ivana Nešić - Tajna nemuštog jezika

Kreativni centar: Ivana Nešić – Tajna nemuštog jezika

Nagrada Rade Obrenović Zmajevih dečjih igara za najbolji roman za decu i mlade u 2014. godini dodeljena je Ivani Nešić za knjigu „Tajna nemuštog jezika“, u izdanju Kreativnog centra.

Na konkurs za Nagradu Rade Obrenović prispelo je ove godine dvanaest romana za decu i mlade. Žiri u sastavu Snežana Šarančić Čutura (predsednik), Melanija Rimar i Ivana Mijić proglasio je knjigu Ivane Nešić za najbolji roman.

U obrazloženju žirija, između ostalog, piše: „Roman Ivane Nešić pisan vešto, klasično epskim širokim manirom, okom za efektnost detalja, vrckavost malih ironijski obojenih deonica, balansiranje duhovitog i dramatičnog, daje čitaocu i priču, i likove, i ideju koji osvajaju. (…)

Avantura u koju se upuštaju i autorka, svi njeni junaci, pa i čitaoci, u osnovi donosi jedno narativno uzbudljivo, a idejno mudro doživljavanje folklorne tradicije kao otvorenog prostora, modernog i intrigantnog igrališta savremenog romana za decu“.

Knjigu je ilustrovao Tihomir Čelanović.

Kreativni centar: Ivana Nešić - Tajna nemuštog jezikaSinopsis

Posle susreta sa Zelenbabom Mika je mislio da ga više ništa ne može iznenaditi, ali kada od kornjače Pauna bude dobio na dar nemušti jezik, otkriće da se grdno prevario.

U čemu je tajna nemuštog jezika i šta će poznanstvo sa Zmijskim Carem i Mokoš doneti Miki – brak s lepom Gujicom ili opasnost po čitavu porodicu?

Nastavak romana „Zelenbabini darovi“, koji je dobio Nagradu Neven za najbolje delo za decu iz oblasti beletristike objavljeno u 2013. godini.

O autoru

Istoričar umetnosti i pisac, Ivana Nešić, rođena je 1981. godine u Ćupriji. Inspiraciju pronalazi u doživljajima iz detinjstva, etnomitologiji Balkana, prirodi i pričama svojih najbližih. Urednik je dva bloga: Kulinarske čarolije zlog praseta i Obor čuda zlog praseta. Živi i radi u Beogradu.

Tajna nemuštog jezika – odlomak

Paun je nestao
Mika je klečao pored kauča i mlatarao bakinim štapom ispod njega.
Nije to stvarno bio bakin štap – nikada ga nije nosila, nego ga je nabavila samo zato što je mislila da stari treba da ga imaju. Tako je štap služio celoj porodici kad je
trebalo da se savije grana od višnje, na primer, ili da se nešto dohvati sa ormana ili ispod kreveta, kao tad. Nije baš Mika ni mlatarao njime, više ga je lagano povlačio levo-desno, kao da hoće da istera nešto što mu se otkotrljalo ispod
kauča, a ne želi da ošteti tu stvar. Kad pretraga nije dala rezultata, prešao je da traži ispod kredenca, pa ispod drugog kauča, i tako je pretražio prostor ispod sveg nameštaja koji nije bio zalepljen za pod.
„Ništa?“, pitala je baka dok je odvajala belanca od žumanaca.
„Ništa“, Mika se vratio pred prvi kauč i ponovo krenuo
da traga ispod njega.
Izgledao je tako snuždeno da je baki od žalosti popustila pažnja i žumance se probušilo, isklizlo i pomešalo se sa belancetom. Potpuno bez gunđanja odložila je pomešano jaje i počela da odvaja nova belanca i žumanca. Tako je moralo ako
je mislila da joj šam uspe: htela je da obraduje dečaka puslicama
kad već nije znala kako da mu pomogne. Ona njegova mala kornjača nestala je, a od ćerke i zeta opet nije bilo vajde. Zet je planirao da mu kupi drugu, ako obeća da neće razgovarati s njom, a ćerka je ponavljala kako može da razgovara s kim god mu
se prohte. Baka nije mogla da shvati kako to da oni ne razumeju da Mika neće novu kornjaču, nego samo da mu se vrati prijatelj. Trenutno je izgledalo kao da samo hoće da sedi za stolom u kuhinji, glave podnimljene rukama i da razmišlja o Paunu.
Imao je on običaj da tako nestane. Jednom ga nije bilo dva dana kad je naleteo na napuklu lubenicu u bašti i nije hteo da se pomeri dok je ne dokrajči. Ali to je bilo drugačije. Posle toga je pokazivao očigledne znakove kajanja dok mu je Mika objašnjavao koliko se brinuo i sasvim sigurno mu ne bi opet učinio tako nešto. Zato je i bilo čudno što ga nema već tri dana. Možda mu se nešto dogodilo. Ne, sigurno mu se nešto dogodilo.
A možda…

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.