Naslovna » BG svaštara » Književnost » Arhipelag: Georg G. Igers – Istorijska nauka u 20. veku
Arhipelag: Georg G. Igers - Istorijska nauka u 20. veku
Arhipelag: Georg G. Igers - Istorijska nauka u 20. veku

Arhipelag: Georg G. Igers – Istorijska nauka u 20. veku

U izdanju Arhipelaga nedavno je objavljena knjiga Georga G. Igersa „Istorijska nauka u 20. veku“ u ediciji „Vreme i priča“ i u prevodu Mihaela Antolovića.

Knjiga Georga G. Igersa je kratki prikaz svetske istoriografije u 20. veku. Razmatrajući izvore na kojima su nastale ključne istoriografske škole 20. veka, Igers u ovom globalno uticajnoj knjizi odgovara na pitanja koji su najveći izazovi istoriografije u modernom dobu i kako se pisala istoriografija u 20. veku.

Pisac najpre preispituje nasleđe koje je ostavila istoriografija 19. veka, da bi potom pratio teorijski, poetički i metodološki raspon moderne istoriografije od klasičnog istorizma do istorije kao analitičke društvene nauke, od istorijske socijalne nauke do ideja o kraju istorije kao nauke, pa sve do savremenog trenutka u kome se istoriografija sve više okreće mikroperspektivi, malim istorijama, istoriji privatnog života i istoriji svakodnevice.

U ovoj izuzetnoj sintezi Igers piše o najvažnijim tokovima moderne istoriografije i o ključnim istoričarima i njihovim delima.

Nezaobilazan udžbenik

U svojoj knjizi, koja je na mnogim svetskim univerzitetima nezaobilazan udžbenik, Georg G. Igers govori i o istoriografiji koja se u modernom dobu našla pred društvenim, ideološkim i političkim izazovima.

– Profesor Igers danas slovi za jednog najupućenijih poznavalaca teorije i, naročito, istorije istoriografije. Objavljivanje knjige „Istorijska nauka u 20. veku“ na srpskom jeziku ima naročit značaj. U prilog ovakvog suda, pored njenih izuzetnih kvaliteta, govori i činjenica da niti jedno od Igersovih dela do sada nije prevedeno na srpski niti neki od južnoslovenskih jezika. Osim što, ova obimom nevelika ali sadržajem izuzetno bogata knjiga na najbolji način predstavlja Igersov pristup istraživanju istoriografije i, u neku ruku, lapidarni presek njegovog naučnog stvaralaštva, ona, istovremeno, pruža jezgrovit uvid u glavne pravce modernog istorijskog mišljenja prvenstveno sa stanovištva temeljnih teorijskih pretpostavki i metodoloških polazišta koja odlikuju istorijsku nauku. Otuda svako bavljenje istorijom savremene istoriografije valja početi upravo Igersovom maestralnom istoriografskom sintezom – kaže istoričar Mihael Antolović, prevodilac knjige i pisac pogovora.

Knjiga „Istorijska nauka u 20. veku“ doživela je više izdanja, prevedena je više svetskih jezika i učinila je svog autora jednim od najupućenijih poznavalaca teorije i istorije istoriografije. Istorijska nauka u 20. veku u izdanju Arhipelaga prvi je prevod nekog dela Georga Igersa na srpski jezik.

Igers – ukratko

Rođen u Hamburgu 1926. godine, Igers se s porodicom iselio u SAD 1938. godine pred progonom nacističkih vlasti. Najveći deo karijere Igers je proveo kao profesor intelektualne istorije na Državnom univerzitetu Njujorka u Bafalu.

Ključne oblasti naučnih interesovanja Georga G. Igersa jesu teorijske rasprave o istoriografiji i istorija istoriografije.

Igers je 1980. godine osnovao Komisiju za istoriju istoriografije pri Međunarodnom komitetu istorijskih nauka. Igers je od 1995. do 2000. rukovodio Međunarodnom komisijom za istoriju i teoriju istoriografije. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.