Naslovna » Porodica » Deca » BDW: Drugo kreativno igralište na Kalemegdanu
Kreativno igralište na Kalemegdanu (ilustracija)
Kreativno igralište na Kalemegdanu (ilustracija)

BDW: Drugo kreativno igralište na Kalemegdanu

Drugo „dizajnirano“ kreativno igralište u Srbiji biće otvoreno na Kalemegdanu, u nedelju 24. maja u 12.00.

Beogradska nedelja dizajna (BDW) sa partnerima, u okviru programa „Zajednici zajedno“ a po projektu mlade arhitekte Nine Radosavljević i u realizaciji Gradskog zelenila Beograd, obezbedila je deci novo, inspirativno i bezbedno mesto za igru.

Igralište je realizovano po evropskim standardima u okviru projekta Human Cities. Igralište se nalazi naspram Umetničkog paviljona „Cvijeta Zuzorić“ i predstavlja drugo od planiranih „100 kreativnih BDW igrališta za decu Srbije“, za koje vlada veliko interesovanje među kompanijama i lokalnim upravama u zemlji.

Kao u naprednom svetu

BDW je tako omogućio da jedno od najvažnijih igrališta u Beogradu, postane igralište inovativnog koncepta, kvaliteta i izgleda, ali i mesto kakvim bi mogli da se pohvale najveći gradovi Evrope i sveta.

Cilj je da se u roku od dve godine u Srbiji izgradi sto ne samo novih, nego pre svega inovativno projektovanih dečjih igrališta kakva se danas viđaju svuda u naprednom svetu.

Ovaj projekat će omogućiti direktno uključivanje domaće kreativne zajednice, kao i vrhunskih svetskih dostignuća kreativnih industrija u razvoj Srbije, po čemu je Beogradska nedelja dizajna i poznata, i u čemu istrajava već deset godina.

Drugo igralište u okviru akcije „100 kreativnih BDW igrališta za decu Srbije“ na Kalemegdanu je poslužilo kao ogledni primer za uspešnu realizaciju ovog jedinstvenog privatno/javnog partnerstva po strogo neprofitnim principima.

Kreativno igralište na Kalemegdanu (ilustracija)
Kreativno igralište na Kalemegdanu (ilustracija)

Sigurnost, udobnost, kreativnost, raznovrsnost

U čemu je razlika između ovih igrališta i skoro svih drugih humanitarnih akcija namenjenih najmlađima u zemlji?

Osnivač Beogradske nedelje dizajna, Jovan Jelovac, kaže da postoje dva ključna elementa koja označavaju suštinsku metodologiju rada Beogradske nedelje dizajna već deset godina:

– To je dizajn, kao kreativna filozofija, koji garantuje svetski kvalitet prostora kao i neprofitna, solidarna saradnja svih partnera, koja garantuje ostvarenje projekta u razumnim rokovima i budžetima. Svaka lokacija istražuje se najtemeljnije moguće, a za ovaj projekat angažovani su najbolji svetski i domaći proizvođači opreme. Upotrebljena je sva ozbiljnost kustosa BDW-a u odabiru najinovativnijih domaćih arhitekata i dizajnera u projektovanju igrališta, kojima će se u saradnji sa najčuvenijim svetskim dizajnerima – partnerima BDW-a – ispostaviti najaktuelniji svetski trendovi kao narudžbina, kao i najodgovorniji moguć odnos prema budžetima – kaže Jelovac.

Sva igrališta projekta „100 kreativnih BDW igrališta za decu Srbije“ biće izgrađena isključivo na javnim površinama koje se biraju u saradnji sa lokalnim upravama kako bi se obezbedio otvoren pristup svoj deci Srbije, kao i po jedinstvenoj formuli javno – privatnog partnerstva između lokalnih uprava i privatnih donatora, u kome mogu da učestvuju isključivo po strogo neprofitnim pravilima ovog savremenog vida zadužbinarstva. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.