Naslovna » Izlasci » Pozorište » Plavo pozorište: Ema, 19. jula
Plavo pozorište: Ema

Plavo pozorište: Ema, 19. jula

U nedelju, 19. jula od 20.00, u zgradi BIGZ-a (Bulevar vojvode Mišića 17, VI sprat) biće izvedena predstava „Ema“ trupe Plavo pozorište.

Predstava je inspirisana pripovekom F. M. Dostojevskog „Krotka“, gde se pitanje čovekove slobode otkriva kroz sudbinu jedne nesrećne žene, koja je izvršila samoubistvo bacivši se sa prozora držeći ikonu u rukama.

Dostojevski je o tome jednog dana čitao u novinama i tada je počelo da ga progoni pitanje: zašto je neka mlada žena morala to da uradi?

– U predstavi se koriste moji omiljeni tekstovi iz pisama Marine Cvetajeve. Ta pisma bila su upućena njenim ženskim prijateljima. Iz tih pisama dopire glas jedne otpadnice i čudakinje svog vremena. U njima se prepoznaje unutrašnji život jedne žene i jedna patnja, beskompromisno izložena pogledima ljudi. U predstavi se takođe koriste ruske pesme koje su obeležile jedan period mog detinjstva, koji sam provela u Moskvi. Tu je i jedna sevdalinka, jedna meksička tradicionalna pesma i jedna moja omiljena pesma od Dženis Džoplin… „Ema“ je neka vrsta ispovesne priče, koja je prožeta mojim sećanjima vezanim za traumatična i brutalna adolescentska iskustva odrastanja u Srbiji 90-ih godina prošlog veka – kaže Maša Jelić koja igra u ovoj monodrami.

Predstavom „Ema“ počinje međunarodni program pozorišne edukacije „Dve otvorene nedelje Plavog pozorišta“. Program su podržali Centralnoevropska inicijativa i Ministarstvo kulture i informisanja Srbije. (danubeogradu.rs)

Scenario i režija: Nenad Čolić. Igra: Maša Jelić. Dizajn scene i kostima: Ivana Čolić. Cena ulaznice: 300 RSD.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.