Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Od ponedeljka – domaće pivo od đumbira
Pivo od đumbira

Od ponedeljka – domaće pivo od đumbira

Ne propustite Belgrade Beer Fest, uživajte u svemu što se može čuti, videti i probati, a kada manifestacija prođe, napravite sami pivo od đumbira, za lepši dan u Beogradu. Evo nekoliko dobrih razloga.

Pivo od đumbira je zdravo, osvežavajuće, bezalkoholno piće, koje se može kupiti u prodavici. Domaće, međutim, ima puniji ukus i nudi mogućnost za eksperimentisanje sa originalnim prirodnim aromama.

Ukoliko se ovome doda činjenica da se u konzervi Ginger Beer-a nalaze svakakvi veštački aditivi, nema razloga da ga ne napravite sami, posebno što je to zaista jednostavno.

Na internetu možete pronaći različite recepte, od kojih je, po nekima, potrebno kuvanje ili dodavanje posebnih kultura… Ovaj koji predlažemo je namenjen potpunim početnicima, a ukoliko vam se dopadne, možete istraživati dalje i praviti pivo u većim količinama.

Sa dovoljno vazduha u flaši

Uzmite, dakle, plastičnu flašu od dva litra (mora da bude plastična) i u nju sipajte šolju šećera, četvrtinu kašičice suvog kvasca, dve kašike suvog ili izrendanog đumbira, sok od jednog limuna i maksimalno litar i po vode. Zatvorite i mućkajte dok se šećer ne istopi. Gotovo.

Najvažnije je da flašu ne prepunite, pošto prilikom fermentacije ona može da eksplodira, ali neka Vas ovo ne plaši, jer ćete je redovno kontrolisati.

Flaša treba da bude na toplom 24-48 sati u toku kojih ćete proveravati proces fermentacije, tako što ćete pokušati da rukom stisnete flašu. Čim postane takva da više ne može da se udubi, stavite je u frižider, dobro ohladite, a tek potom otvorite i procedite kroz krpu. Dobili ste pivo koje, na hladnom, traje do mesec dana. (Mada, koje pivo nekome u frižideru stoji mesec dana?!?!)

U flašu možete dodati karanfilić, limetu, nanu ili drugo aromatično bilje, a pivo konzumirajte bez dodataka, ili ga koristite za pripremu neobičnih koktela, u skladu sa ličnim ukusima.

Đumbir

O đumbiru i o pivu

Đumbir je jedna od najstarijih začinskih biljaka, poznata pet vekova pre nove ere na Dalekom istoku, u Kini i Indiji. Koristi se pri pripremanju hrane i kao lek koji pomaže kod problema sa organima za varenje, umiruje kašalj i bolove u mišićima, poboljšava cirkulaciju, smanjuje nivo holesterola u krvi i krvni pritisak.

Pivo od đumbira je prijatno osvežavajuće piće, posebno u letnjim danima. Sadrži korisne probiotike i enzime i ima, pripremljeno od odabranih sastojaka, slične efekte na organizam kao đumbir. (danubeogradu.rs)

Pivo od đumbira