Naslovna » Turizam » Volim Beograd » Kuća Veljkovića
Kuća Veljkovića

Kuća Veljkovića

Kuća Veljkovića nalazi se u Birčaninovoj 21, a 1967. proglašena je za spomenik kulture.

Postavka u Kući Veljkovića svedoči o istoriji Beograda i jednoj od porodica koje su imale veliki uticaj na politički, ekonomski i kulturni život našeg grada.

Tradicionalno, tokom manifestacije Dani evropske baštine (svakog septembra), posetioci mogu videti vredna umetnička dela iz privatne kolekcije porodice Veljković, posetiti Umetnički paviljon Veljković i obići Kuću u pratnji Katarine Veljković.

Kuća Veljkovića je za vreme Drugog svetskog rata a i kasnije bila pljačkana, tako da su nestale mnoge umetnine koje su pripadale porodici. Katarina Veljković je pre desetak godina počela sa obnovom ove kuće. Pronađen je samo mali deo bogate kolekcije sa više od 200 slika i skulptura odlivaka Mikelanđelovih dela.

Umesto bašte danas se tu nalazi nemački konzulat, dok se u dvorištu nekada nalazio prvi privatni muzej evropske umetnosti na Balkanu (otvoren 1932.). U Paviljonu Veljković od 1995. smešten je CZKD – Centar za kulturnu dekontaminaciju.

Kuća Veljkovića

Paviljon Veljković

Paviljon Veljković je nacionalizovan 1958. godine, a vlasnik je postala Republika Srbija. Pre nekoliko godina, restitucijom je vraćen vlasnicima.

Prvo ga koristila opština Savski venac, pa je onda postao Poslovni prostor Savski venac. Paviljon su koristili posle Drugog svetskog rata razni umetnici, između ostalih i Moša Pijade i Sreten Stojanović. CZKD je i dalje korisnik ovog prostora.

Kuća Veljkovića

Porodica Veljković

Poznata beogradska porodica, poreklom iz Paraćina, dala je srpskom društvu nekoliko visokih oficira, političara i ministara. U političkom životu prvi se pojavljuje Jovan Veljković (1795-1874), zatim njegov sin Stojan (1831-1925) i unuci Vojislav (1865-1931) i Jovan (1862-1945).

Uglavnom su bili članovi Liberalne stranke, Narodne (Nacionalne), a kasnije Demokratske. Vojislav Veljković je od kraja 1916. do 1917. godine, za vreme okupacije, bio predsednik Beogradske opštine. Porodica Veljković je bila u bliskim rodbinskim vezama sa porodicama Cukić, Petronijević, Lešjanin, Marinković i dr. (danubeogradu.rs)

Kuća Veljkovića

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.