Naslovna » Turizam » Volim Beograd » Zemun – istorija koja traje
Zemun

Zemun – istorija koja traje

Zemun je vekovima bio grad, primeren vremenu. U neolitu naselje, kasnije rimski grad Taurunum, pa utvrđenje na obali Dunava.

Zatim je pretvoren u trgovački centar, a od sredine XIX veka zanatski i industrijski grad. Godine 1945. Zemun je kao opština pripojen Beogradu.

Zemunska tvrđava sa ostacima iz XV veka nalazi se na brdu Gardoš, zajedno sa Milenijumskim spomenikom, kulom koju su Mađari podigli 1896. godine, kako bi obeležili svoje hiljadugodišnje prisustvo na prostorima Panonije.

Sačuvana stara zdanja i spomenici svedoče o istoriji grada i načinu života. Kuća Dimitrija Davidovića novinara i diplomate, Spirtina kuća u kojoj se nalazi Zavičajni muzej Zemuna, Kuća sa sunčanim satom na fasadi koji pokazuje vreme, Ičkova kuća u kojoj je boravio Petar Ičko srpski pregovarač sa Turskom na početku XIX veka, bivša kafana „Beli medved“, bravarska radionica i livnica Pavla Pantelića, kuća porodice Karamata, zgrada Magistrata, Zavetni krst iz 1863. godine, Zgrada opštine Zemun, restoran „Venecija“ na jednom od najpopularnijih šetališta u Beogradu – na keju…

Zemun - spomenici kulture

Park, Pinki, Lido, nasleđe…

Krajem XIX veka formiran je i današnji Gradski park, na mestu gde se nekada nalazio Kontumac, karantin za putnike i robu koja je dolazila Dunavom.

U parku su iz tog doba ostale dve barokne crkve, rimokatolička i pravoslavna, a odmah po pretvaranju prostora u zelenu površinu podignute su i dve monumentalne građevine – zgrada Velike realke, danas Zemunske gimnazije i Devojačka škola.

Zemun

U Zemunu se nalazi Hram prenosa moštiju Svetog oca Nikolaja – Nikolajevska crkva, jedna od najstarijih u Beogradu, sa dragocenim duboreznim ikonostasom. I drugi vredni sakralni objekti – Franjevački samostan, bivša Jevrejska sinagoga, Hram rođenja Presvete Bogorodice, Hram Svetog Dimitrija poznat pod imenom Hariševa kapela, Župna crkva Blažene djeve Marije.

Dvadeseti vek doneo je Zemunu Srpski dom i Dečačku školu, zgrade Poljoprivrednog fakulteta i Komande vazduhoplovstva, Kulturno-sportski centar „Pinki“, zdanje „Madlenianum“…

Pored vrednog istorijskog nasleđa Zemun je poznat po boemskom i umetničkom duhu, kafanama i ribljim restoranima, uređenom keju na Dunavu sa zgradom Stare kapetanije, po sportovima na vodi. Zemun je poznat i po Festivalu monodrame i pantomime, Salonu karikature, ali i vicevima o Zemuncima.

Zemun - Veliko ratno ostrvo

Leti su aktuelne manifestacije Leto na Gardošu i Leto na keju.

Veliko ratno ostrvo nalazi se na ušću Save u Dunav i najvažnija je zemunska zelena površina pored kanala Galovica i Dobanovačkog zabrana. Vojska postavlja pontonski most od obale do ostrva skoro svake godine, pa Zemunci na plaži Lido, biseru Zemuna, imaju uslove za odmor i rekreaciju. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Katarina Vidaković