Naslovna » BG servis » Zimski red vožnje, a uskoro i promene u gradskom prevozu

Zimski red vožnje, a uskoro i promene u gradskom prevozu

Od danas, 1. septembra, počeo je da se primenjuje zimski red vožnje u javnom gradskom prevozu.

Završena je letnja sezona, počela je nova školska godina, a na ulicama Beograda danas će biti više oko 1.270 vozila, a to znači skoro 300 vozila više nego tokom leta.

Radnim danima saobraćaće oko 1.030 autobusa, 150 tramvaja i devedeset trolejbusa. Beograđani će se subotom vozati po gradu u 760 vozila, a nedeljom u oko 670 autobusa, tramvaja i trolejbusa.

Zimski red vožnje nije uticao na tzv. „špic“ koji je i dalje radnim danima od 14.00 do 17.00, bez obzira što mnogi Beograđani rade do 17.00, kada se stvore gužve po stanicama i vozilima. O kupovini, tj. prodaji Bus plus kartica za septembar tekst pročitajte na ovom linku.

Promene

Očekuju se i promene u gradskom prevozu, kada će biti primenjena Studija mreže linija i brojanja putnika. Novi tarifni sistem primenjivaće se od 1. oktobra, a nova mreža linija od 1. januara sledeće godine.

Biće uvedene četiri zone (uža zona grada, šire gradsko područje, treća zona su Barajevo, deo Grocke, Obrenovac i Sopot, a četvrta – Mladenovac i Lazarevac), biće smanjene cene prevoza za stanovnike prigradskih opština, uvodi se plaćanje mobilnim telefonom i beskontaktnim karticama. Više o tim promenama pročitajte OVDE.

Takođe, menjaće se i oznake na stanicama gradskog prevoza.

Posle glasanja, 46,2% građana opredelilo se da crvena bude boja novih solo autobusa.

Uvedena su i nova pravila za privatne prevoznike kojima krajem decembra ističu ugovori. Ako žele ugovor, vozila ne bi trebalo da su starija od deset godina, moraju da imaju validatore i brojače putnika, kamere, klime i drugo. Određeno je da privatnici do 2016. pokrivaju 43 od 150 linija sa oko 370 solo-autobusa i 16 minibusa. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.