Naslovna » BG svaštara » Drugi pišu » Novosti: Beogradski Pobednik počeo da se krivi
Beogradski Pobednik

Novosti: Beogradski Pobednik počeo da se krivi

Beogradski Pobednik je počeo da se krivi jer je ulegla zemlja ispod osnove dorskog stuba na kome je spomenik podignut 1928. godine.

Simbol prestonice, delo Ivana Meštrovića, u opasnosti je da padne a to su otkrili radnici gradskog „Zelenila“ kada su podigli ploče kojima su plato i osnova stuba bili popločani, objavljeno je u „Večernjim novostima“.

Nezvanično, iz „Zelenila“ su već angažovali stručnjake kako bi se utvrdilo da li je spomenik zaista uopasnosti. Radnik „Zelenila“ kaže da su videli da je zemlja ulegla kada su uklonili ploče.

„Obavestili smo nadležne i oni su odmah započeli merenja. Još se, međutim, utvrđuje da li se spomenik nagnuo i koliko. Ako jeste, moraće da se sanira temelj, što će značajno usporiti radove na platou, koji bi trebalo da budu gotovi do sredine decembra. Sada smo sve natkrili i zaštitili, kako se tlo zbog kiše i dalje ne bi ulegalo“, kaže radnika „Zelenila“.

Poslednje ojačanje temelja na spomeniku rađeno je 1996. godine, i tada je, posle merenja, kako su potvrdili iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, utvrđeno da je spomenik počeo da se krivi. (Večernje novosti)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.