Naslovna » Turizam » Volim Beograd » Spomenik Pobednik – na istaknutom mestu
Pobednik

Spomenik Pobednik – na istaknutom mestu

Spomenik Pobednik na Kalemegdanu jedan je od prepoznatljivih simbola Beograda.

Na krajnji zapadni ugao Gornjeg grada Beogradske tvrđave postavljen je 1928. godine i svečano otkriven 7. oktobra, na desetogodišnjicu proboja Solunskog fronta u Prvom svetskom ratu.

Statua Pobednik nastala je, međutim, petnaest godina ranije. Poznatog vajara Ivana Meštrovića 1913. godine pozvala je Beogradska opština da osmisli i realizuje rešenje za fontanu, koja bi na Terazijama bila postavljena u čast pobede u Prvom balkanskom ratu i konačnog oslobođenja Stare Srbije i Makedonije od turskog ropstva.

Umetnik je zamislio monumentalni objekat u stilu secesije, dominantno ovalnog oblika. Na sredini bazena i kompozicije, sa četiri velika sedeća lava, dvadeset maski, reljefnim prikazom borbi… nalazio bi se stub sa mlaznicama i na vrhu stuba, na visini od devet metara, skulptura Vesnik pobede – figura nagog muškarca sa pticom u levoj i mačem u desnoj ruci.

Rad na fontani od crvenog granita zaustavio je rat, a u Češkoj odliveni bronzani Vesnik pobede odložen je u magacin.

Pobednik

Vesnik pobede postaje Pobednik

Po završetku rata, izgled fontane podelio je Beograđane i postao predmet spora. Treba li dominantna figura memorijalnog spomenika nacionalnog značaja, u centru prestonice, da bude nag muškarac i da li ova figura sama po sebi vređa javni moral?

Rešenje koje je pronađeno je današnje mesto i Meštrovićeva statua na vrhu zidanog kamenog stuba postavljenog na kamenom postolju, na visini od sedamnaest metara, uz zvaničan naziv spomenika – Pobednik.

Istaknut položaj na ušću Save u Dunav odredio je, više od svega drugog, prepoznatljivost spomenika. Pitanja bez smisla i danas se postavljaju u pokušaju da se pronađe simbolika tamo gde je nema – gde Pobednik gleda, čemu je okrenuo leđa, da li je ptica na dlanu Pobednika golub ili soko… (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.