Naslovna » Izlasci » Festivali » 9. Festival nauke: Čuda su svuda
Festival nauke: Čuda su svuda

9. Festival nauke: Čuda su svuda

Najznačajniji festival nauke u jugoistočnoj Evropi pod sloganom „Čuda su svuda“, održaće se u Beogradu po deveti put.

Festival se održava na sasvim novoj lokaciji – Beogradskom sajmu, tradicionalno prvog vikenda u decembru od 3. do 6. decembra.

Kao i prethodnih osam godina, i ovog puta, četiri dana nauka će biti glavna tema o kojoj će raspravljati hiljade posetilaca festivala, pre svega školarci iz celog regiona. Najluđi naučni eksperimenti koji pomeraju granice mogućeg, druženje sa mladim naučnicima iz celog sveta, naučni šou-programi i predavanja koja ispituju sve što se do sada znalo u naučnom svetu, spremni su da razigraju sve mlade umove željne izazova i novih saznanja.

– Deveti Festival nauke donosi veliku novinu u vidu preseljenja na Beogradski sajam. Ovo je velika promena za festival ali i znak da smo spremni da rastemo. Na skoro 6000 m2, u halama 3 i 3A, nastavljamo misiju Festivala nauke a to je promovisanje nauke, naučnika i naučnih otkrića, poklanjanje posebne pažnje prevođenju naučnog jezika u jezik svakodnevice, razumljiv svim posetiocima Festivala. Osim prostora koji donosi veći komfor pomerili smo granice i kada su sadržaji u pitanju. Deveti Festival nauke predstaviće domaćoj javnosti nove i interesantne goste iz inostranstva, a prvi među njima je prava naučna zvezda i TED predavač – neuronaučnik i inženjer Greg Gejdž (Greg Gage) koji nam stiže iz Amerike – istakla je direktorka beogradskog Festivala nauke, Ana Jovanović.

Ulaznice

Festivalske karte po, ceni od 450 RSD, mogu se kupiti na Eventim prodajnim mestima u celoj Srbiji, a tokom trajanja manifestacije, pored pomenutih prodajnih mesta karte će moći da se kupe i na samoj lokaciji – Beogradskom sajmu.

Festivalska karta važi za jedan festivalski dan na Beogradskom sajmu a deca do pet godina starosti, uz pratnju roditelja, ne plaćaju ulaznicu.

Za naučne programe na bini, hala 3A, potrebno je preuzeti rezervacije koje počinju da se dele sat vremena pred početak programa na samoj lokaciji.

Festival nauke: Čuda su svuda

42 naučne postavke

Da naučna edukacija može biti zabavna, uzbudljiva i svima dostupna pokazaće 42 naučne postavke smeštene u Hali 3 Beogradskog sajma. Kroz interakciju publike, humor i teatralne elemente zajedno sa više od 550 naučnika cilj Festivala nauke jeste da probudi radoznalost i pretvori iskustvo učenja nauke u nezaboravnu avanturu.

U Međunarodnoj godini svetlosti, Festival nauke posebnu pažnju pokloniće hologramima, laserima i optičkim vlaknima, pored toga predstaviće nauku koja se bori protiv kriminala – forenziku, najuporniji će imati priliku da „uhvate vetar“, ekološki osvešćeni će saznati kako se pročišćava voda, zašto bez kraljice u mravinjaku nema života, koji su potencijali jedne matične ćelije…

Najradoznaliji će moći da uđu u Okeanijum, a zbog velikog interesovanja radionice za najmlađe dobiće svoje staro-novo ruho na 9. Festivalu nauke. Ekspertinejdžeri, mladi koji pokazuju sklonosti ka istraživačkom pozivu, predstaviće vršnjacima primenjenu nauku i predložiti nastavnicima kako da u učionici pretvore nauku u zabavu.

– Voda, vatra, prirodni gas, vetar, mravi, geologija i pedobiologija, stomatologija za nas i naše kućne ljubimce, klima i klimatske promene, virus besnila, lekovite biljke i opijati maka, viseće bašte, laseri i puno ogleda u mraku, refleksi i nervni impulsi, moždani talasi i nervni sistem bubašvabe, komponovanje elektronske muzike, život neolitske šerpe, prave kosti dinosaurusa, modeli praistorijskih vilin konjića, optičke iluzije, utočište za ptice, fotosinteza i još mnogo toga…

Nauka je dugotrajna zabava i uzbuđenje koje okružuje svako istraživanje: bilo ono usmereno ka nekom pitanju koje nas interesuje samo zarad saznanja o toj pojavi/pojmu, bilo ka pitanjima od suštinskog značaja za opstanak naše vrste. I taj lični doživljaj pri istraživanju se oseti na svakom koraku na Festivalu nauke. Naši učesnici su srećni da svoja i ostala saznanja iz oblasti kojom se bave podele sa posetiocima, da im ukažu na značaj svoga rada i da pokažu koliko je svaki segment nauke bitan za sve nas. Posetioci mogu da se prepuste i uživaju, jer entuzijazam koji se oseti na Festivalu je zarazan i prkosi svim spoljašnjim uticajima! – rekla je Aleksandra Patenković, koordinatorka za sadržaje 9. Festivala nauke i istraživač saradnik Instituta za biološka istraživanja „Siniša Sanković“, Univerziteta u Beogradu.

Festival nauke: Čuda su svuda

Međunarodni festival

U sklopu međunarodnog programa, Festival nauke imaće zadovoljstvo da bude domaćin gostima i centrima za promociju nauke iz Italije, Estonije, Izraela, Francuske, Slovenije, Austrije i Amerike. Fokus ovogodišnje naučno-fantastične bine, ali i radionica, biće biorobotika, nauka o mehurićima, klimatologija, gasologija, gravitacija, fizika zvuka, neuronauka, sviranje na laserskoj harfi, ali i jednostavni eksperimenti krojeni za kućne radionice koji oduševljavaju sve uzraste.

U susret završnoj konferenciji predstavnika 57 zemalja u Parizu, koja ima za cilj da se suoči s klimatskim promenama, u saradnji s Francuskim institutom u Beogradu, na 9. Festival nauke stiže trupa „Les Atomes Crochus“ s interaktivnim naučnim šou programom „Climat-Eau-Logie“, koji kroz priču o vodi, njenim fizičkim i hemijskim svojstvima, podiže svest o ovom fragilnom i retkom izvoru.Gosti iz Francuske održaće i obuku za naučne komunikatore u Nišu.

***

Festival nauke je najveći događaj koji se bavi promocijom nauke i obrazovanja u jugoistočnoj Evropi. Misija Festivala nauke jeste veći značaj obrazovanja u društvu, kroz zanimljive, moderne i nove metode.

Osmi Festival nauke, za četiri dana, posetilo je 26.000 ljudi, od kojih 17.000 osnovaca i srednjoškolaca iz više od 450 škola iz cele Srbije, kao i iz regiona. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.