Naslovna » Izlasci » Festivali » 9. Festival nauke: Šesto naučnika i bezbroj čuda
Festival nauke

9. Festival nauke: Šesto naučnika i bezbroj čuda

Deveti Festival nauke, koji će se od 3. do 6. decembra održati na Beogradskom sajmu, okupiće na jednom mestu skoro šest stotina naučnika i naučnih demonstratora sa ciljem da zainteresovanim poseticima razotkriju sva naučna čuda.

U skladu sa slaganom ovogodišnjeg festivala „Čuda su svuda“, posetioci će biti u prilici da se kroz četiri dana uvere u brojna čuda koja nauka objašnjava na jedinstven način i koristi ih za napredak društva i naše planete.

Najveće izdanje festivala do sada biće smešteno u halama 3 i 3A Beogradskog sajma, a ceo sadržaj podeljen je u nekoliko programskih celina: interaktivne postavke, Naučno-fantastična bina, Ekspertinejdžeri, radionice i izložbe.

Interaktivne postavke

Kroz interaktivne postavke u hali 3 posetioci će uz pomoć naučnika moći da ispitaju raznorazna naučna čuda iz prve ruke. Tako će najznatiželjniji biti u prilici da upoznaju metode razrešavanja krivičnog dela i DNK analize, dok će oni skloniji putovanju kroz vreme moći da se vrate u mezozoik i upoznaju dinosaura deinonihusa, koji je Zemljom hodao pre 110 miliona godina.

Festival nauke se pridružuje i obeležavanju 2015. godine kao Međunarodne godine svetlosti, pa svoje posetioce uvodi i u svet svetlosnih čuda: laserski lavirinti poput onih iz visokobudžetnih holivudskih filmova i sviranje na laserskoj harfi uz pomoć snopova svetlosti ili pak igranje na nesvakidašnjem svetlosnom igralištu samo su neki od načina na koje će naučnici pokazati zbog čega je svetlost u različitim oblicima značajan deo naše svakodnevice.

Na tragu slogana „Čuda su svuda“ posetioci će moći da upoznaju brojna čuda koja se nalaze na korak od nas, odmah ispod Zemljine kore, kao i da se poigraju sa metanom, propanom, etanom i butanom.

Zaljubljenici u morska plavetnila imaće priliku da zavire u Okeanijum koji ih sfernom projekcijom vodi do carstva koralnih grebena, dok će obožavaoci psihologije na proveru staviti sva svoja čula i otkriti kako se Alisa osećala dok je propadala kroz zečju rupu, da bi na kraju dospela u svet zakrivljenih ogledala.Prvi put na festival dolazi i prestižni Imperijal koledž iz Londona, koji sa sobom donosi Nao robota, izazivajući posetioce na igru prepoznavanja osećanja i raznoraznih izraza koje naše lice može da dočara.

Festival nauke

Naučno-fantastična bina

Naučno-fantastična bina smeštena u hali 3A i ove godine predstavlja najbolje naučne šou programe i predavanja iz celog sveta, koje na spektakularan način, kroz neobične eksperimente, objašnjavaju brojna naučna čuda, od gravitacije preko robotike do čuda u vodenom ili vazdušnom stanju.

Zvezda ove bine, koja će ugostiti naučnike iz Austrije, Francuske, SAD, Estonije, Italije i Slovenije bez sumnje biće američki neuronaučnik Greg Gejdž, jedan od najboljih govornika čuvenih TED konferencija! On će održati predavanje o pravoj maloj revoluciji koju je uneo u svet nauke zahvaljujući svojim svima pristupačnim naučnim uređajima i lako razumljivim eksperimentima, a kroz radionice uz pomoć Društva za neuronauke približiće ovu složenu i sve važniju naučnu oblast zainteresovanim posetiocima svih uzrasta.

Radionice

Radionice, smeštene u hali 3A, namenjene su najmlađim posetiocima Festivala nauke, a osmišljene su tako da decu uvedu u svet nauke na zabavan način, dokazujući im neophodnost nauke u svakodnevnom životu. Tako će mališani moći da posete čajanku sa Cickom i Mickom, zabave se uz kuhinjske čarolije i da se upoznaju sa matematikom kakva ih ne očekuje u školskim klupama.

Nastavljajući da podstiče srednjoškolce – buduće naučnike Srbije, Festival nauke i ove godine predstavlja zonu Ekspertinejdžera u hali 3, u kojoj će osnovci i srednjoškolci iz cele Srbije predstaviti neke od svojih najzanimljivijih saznanja i otkrića do kojih su došli u školskim klupama.

Biomakromolekuli tako će od nepoznatog naučnog izraza postati omiljena naučna fantastična četvorka, a uz pomoć srednjoškolaca mnogi će postati svesni blaga koje kriju u sopstvenim domoviima i, što je još važnije, načina na koje to „kućno blago“ može da im promeni svakodnevicu na bolje.

Festival nauke

Izložbeni program

Izložbeni program Festivala nauke posvećen je klimatskim promenama, u susret Svetskoj konferenciji o klimi koja se početkom decembra održava u Francuskoj. Posetioci će uz to moći da vide i radove nastale najneobičnijim „foto-aparatom“ – sasvim običnom limenkom, kako da pomognu vrstama ptica koje zbog urbanizacije nestaju a sa najboljih naučnih fotografija dočekaće ih i pogledi prirodnih velikana izbliza!

Ulaznice

Festivalske karte po, ceni od 450 RSD, mogu se kupiti na Eventim prodajnim mestima u celoj Srbiji, a tokom trajanja manifestacije, pored pomenutih prodajnih mesta karte će moći da se kupe i na samoj lokaciji – Beogradskom sajmu. Jedna ulaznica važi za jedan festivalski dan na Beogradskom sajmu a deca do pet godina starosti, uz pratnju roditelja, ne plaćaju ulaznicu.

Za naučne programe na bini, hala 3A, potrebno je preuzeti rezervacije koje počinju da se dele sat vremena pred početak programa na samoj lokaciji. Četvrtak i petak su školski dani a porodicama s decom savetujemo dolazak u subotu posle podne kao i nedelju celi dan. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.