Naslovna » Izlasci » Pozorište » Premijera predstave „Dnevnik Ane Frank“
Dnevnik Ane Frank

Premijera predstave „Dnevnik Ane Frank“

Predstava Studio Centra „Dnevnik Ane Frank“ premijerno će biti izvedena u sredu, 18. novembra od 20.00, na sceni „Stamenković“ UK Palilula.

Prva repriza predstave zakazana je za četvrtak, 19. novembar, dok je sledeće izvođenje predviđeno za sredu, 9. decembar (obe od 20.00).

U godini kada se obeležava 73 godine od početka pisanja dnevnika i 70 godina od smrti Ane Frank, Beograd dobija novu pozorišnu verziju jednog od najčitanijih dnevnika svih vremena.

„Dnevnik Ane Frank“ čine sačuvani zapisi devojčice Ane Frank, jedne od žrtava Holokausta, a objavio ga je njen otac Oto 1947. godine. Ana u dnevniku beleži događaje, strepnje i probleme tokom dvogodišnjeg perioda skrivanja jevrejske porodice Frank od nacista, u tajnim prostorijama firme njenog oca u Amsterdamu.

Pozorišna predstava „Dnevnik Ane Frank“ rađena je po motivima dramatizacije Alberta Haketa. Prikaz ovog dela je dokumentaristički, dok pojedini trenuci odaju utisak bajkovitosti. Priča počinje posle Drugog svetskog rata, ulaskom u skrovište jedinog preživelog člana porodice.

Oto Frank, Anin otac, među ostalim stvarima pronalazi dnevnik svoje ćerke i počinje sa čitanjem koje prerasta u prikaz događaja od ulaska porodice Frank u skrovište 1942, pa sve do njihovog otkrivanja 1944. godine.

Pozorišna predstava „Dnevnik Ane Frank“ šalje mnogo dublju poruku od one koju možemo da otkrijemo u prvom trenutku. Ana je devojčica koja ne prestaje da mašta čak ni kada njeno prerano sazrevanje, na koje je život naterao, počne da je transofrmiše iz deteta u zrelu osobu.

Ona je simbol jednog vremena, jednog stradanja i jedne tragedije koja je zauvek promenila ovaj svet. Njen duh i dalje živi među nama i opominje da je ljudski život, ma čiji bio, vredniji od bilo čega. (danubeogradu.rs)

21. premijera Studio Centra: Dnevnik Ane Frank. Dramatizacija: Franses Gudrin i Albert Haket. Adaptacija teksta i režija: Nenad Radović. Uloge: Andrijana Đođrević / Mila Miljković, Vasilije Krstić, Dijana Belošević, Nađa Marjanović, Marko Miljković, Pavle Simović, Milica Terzić / Katarina Zorić, Anka Aćimović, Lazar Tešić, Nemanja Stanković.

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.