Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Beogradske kafane kojih više nema
Beogradske kafane (Dušanova 8 - 1932. godina)

Beogradske kafane kojih više nema

Kada se pomene boemski duh Beograda, opuštena atmosfera, domaća vina, rakije, hrana, uvek su tu i neke kafane u kojima se sve to mora doživeti i probati.

Istorijski podaci dokumentuju da je u Beogradu, na Dorćolu, otvorena prva kafana u Evropi, 1522. godine, otprilike u isto vreme kada i kafane u Damasku, Kairu, Carigradu…

Turske kafane i kafu koja se u njima služila Beograđani su prihvatili, pa su počeli da otvaraju svoje, u kojima se odvijao čitav društveni život, posebno od sredine 18. veka, kada se i prvi put upotrebljava reč kafana.

Da su kafane zaista bile jedno od obeležja Beograda svedoči podatak da ih je do Drugog svetskog rata, u različitim dokumentima, zabeleženo oko hiljadu.

Mesta koja su nastala na elementima orijentalne kulture, gde su se muškarci predavali osećanjima, opuštali, razmatrali važna pitanja i donosili odluke, primala su širu publiku kada su se u njima održavale pozorišne predstave, modne revije, zasedali odbori političkih partija, prikazivani filmovi…

Kafane su bile poznate po kariranim stolnjacima, jednostavnom enterijeru, a one koje su nudile hranu i po izvanrednim starim srpskim jelima i roštilju.

U kafane se zatim odlazilo i porodično, otvarale su se za čitav Beograd, i postepeno menjale oblik. Postajale su kafane-restorani, kafane-barovi, kafane-kafeterije… a one retke prave kafane na kraju su tiho iščezavale. Ni kafane sa starim imenima prilagođene novom vremenu i navikama nisu uspele da opstanu – neke su samo zatvorene, neke na cenjenim gradskim lokacijama srušene, u drugima su otvorene prodavnice…

Beogradske kafane - Dardanel

U „Bermudskom trouglu“ nestale i kafane

Ostaće zapisano da su tri kultne kafane u centru Beograda duhovito nazvane „Bermudski trougao“.

Ko uđe u jednu od njih nestajao je, i završavao u drugoj ili trećoj. Generacije koje dolaze, međutim, samo će na fotografijama moći da vide kako je izgledao „Grmeč“ u Makedonskoj 42, kafana „Pod lipom“ u Makedonskoj 44, „Šumatovac“ u Makedonskoj 33.

Tri najpoznatije kafane druge polovine 20. veka imale su bašte, a gosti su redovno bili glumci, pisci, novinari, profesori univerziteta… Mnogih kafana toga doba više nema. Kafana „Ruski car“ na Obilićevom vencu, na primer, posle 122 godine postojanja pretvorena je u moderan restoran italijanskih specijaliteta.

Pamtiće se samo iz priča da je kvart Lion nazvan po čuvenoj kafani, u kojoj su se okupljali državni činovnici, vojna lica i prosvetni radnici pre Drugog svetskog rata na partiji bilijara, šaha, domina. I da je u Skadarskoj ulici početkom dvadesetog veka bilo čak četrnaest kafana zaslužnih što danas imamo poznati beogradski brend Skadarlija. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.