Naslovna » Izlasci » Film » „Povratnik“ u bioskopima
Povratnik

„Povratnik“ u bioskopima

Novi film reditelja Alehandra Gonzalesa Injaritua „Povratnik“ biće na repertoarima domaćih bioskopa od 21. januara.

„Povratnik“ je uzbudljivo filmsko remek-delo koje prikazuje epsku avanturu preživljavanja jednoga muškarca i izuzetnu moć snage ljudskoga duha. Lovac Hju Glas koga su teško povređenog, ostavili da umre duboko u neispitanoj američkoj divljini njegovi pratioci predvođeni Džonom Ficdžeraldom, vođen je jakom voljom kao jedinim oružijem, okružen surovom zimom i neprijateljskim plemenima. Glas se bori za život, dok mu želja za osvetom ne jenjava.

Borba sa medvedom i opstanak u teško pristupačnim predelima Severne Amerike su prikazani u veličanstvenim slikama.

Izuzetno ambiciozni projekat, u kom glavne uloge tumače Leonardo di Kaprio i Tom Hardi, sniman je u zabačenim predelima Kanade i Argentine. Injaritu i direktor fotografije Emanuel Lubecki, Oskarom nagrađen za filmove „Gravitacija“ i „Čovek ptica“, insistirali su da se tokom snimanja koristi samo prirodno svetlo. Snimali su u ekstremnim uslovima u popodnevnim časovima.

Ne samo da potpisuje režiju novog filma, čija se radnja zasnovana po romanu Majkla Pankea, Injaritu je i koautor scenarija.

Povratnik

Mnogi predviđaju da pored toga što će „Povratnik“ ostati upamćen kao ostvarenje neverovatne vizuelne lepote, mogao da bude i film koji će Dikapriju napokon doneti prvog Oskara. Kritičari ga nazivaju spektaklom godine koji se ne sme propustiti u bioskopima: „Do sada neviđeno vizuelno remek-delo“ (Robert Abele, The Wrap), „Osetite divlju stranu bioskopa“ (Peter Travers, Rolling Stones), „Epski rolerkoster na velikom platnu“ (Sasha Stone, Awards Daily)…

Snimajući ovaj film četrdesetogodišnji glumac je proveo devet meseci u konstantnoj hipotermiji u jezivoj hladnoći severnih kanadskih i južnih argentinskih predela. Leonardo je snimio oko četrdesetak scena, koje su verovatno najizazovnije od svega što je uradio u svojoj karijeri. Da bi ušao u lik američkog lovca Hjua Glasa morao je da radi stvari koje nikad do sada nije radio: spavao u utrobi mrtvih životinja, jeo sirovu džigericu i kupao se u smrznutim rekama.

Inspirisan stvarnim događajima, „Povratnik“ prikazuje epsko preživljavanje pojedinca i snagu ljudskog duha. (danubeogradu.rs)

Originalni naslov i prevod na srpski: The Revenant / Povratnik. Dužina trajanja filma: 156 minuta. Država i godina proizvodnje: SAD, 2015. Žanr: drama, avantura. Uloge: Leonardo DiCaprio, Tom Hardy, Domhnall Gleeson. Reditelj i koscenarista: Alejandro González Iñárritu.