Naslovna » Izlasci » Festivali » Od 9. marta pozorišni festival „Slavija 2016“

Od 9. marta pozorišni festival „Slavija 2016“

Petnaesto jubilarno izdanje međunarodnog pozorišnog festivala, ove godine pod nazivom “Slavija 2016”, okupiće od 9. do 19. marta deset pozorišnih ansambala iz osam zemalja, koji će izvesti jedanaest predstava na sceni Pozorišta „Slavija“.

Žiri u sastavu: prof. dr Raško Jovanović, teatrolog i pozorišni kritičar iz Srbije (predsednik), dr Nina Mazur, teatrolog i pozorišni kritičar iz Nemačke i dr Aldešir Salepur, pisac i dramaturg iz Irana odlučiće o dobitniku Nagrade za najbolju predstavu. Laureat će dobiti i statuetu Don Kihot, rad vajara Nikole – Kolje Milunovića.

Reč o festivalu 

„Petnaest godina je prošlo otkako su prvi put zasvetlele festivalske pozorišne baklje na padini Vračara, u mirnoj i lepoj ulici što nosi ime Svetoga Save, prvog srpskog arhiepiskopa, koja vodi do njegovog velelepnog hrama i zgrade Narodne biblioteke Srbije. Već petnaest godina, na samom izmaku zime, počev od 9. marta, priređuje se Međunarodni pozorišni festival „Slavija“, koji nije ni tematski ni stilski određen i omeđen bilo kakvim programskim opredeljenjima, niti se na njemu favorizujuje potraga za novim tendencijama po svaku cenu, ili pak za eksperimentalnim predstavama, najčešće pravljenim eksperimenta radi.

Proteklih petnaest godina, van sumnje, potvrđuju da je to redovno festival dobrih predstava, koje prikazuju pozorišni ansambli što dohode iz raznih krajeva sveta, kako sa Istoka i Zapada, tako i sa Severa i Juga. Svake godine pred gledaocima okupljenim na ovom festivalu ukrštaju se ne samo razni dramski i pozorišni stilovi, nego i različite tradicije i kulture i, na taj način, pozorišni asambli pretežno iz najudaljenijih predela, izvodeći dobre predstave postaju nam bliski prijatelji sa kojima ćemo uvek poželeti ponovne susrete. Tako će i ove godine nastupati teatarske družine sa tri kontinenta – iz Evrope, Azije i Afrike – i prikazati nam desetak predstava različitih žanrova prema delima poznatih pisaca, ali i prema tradicionalnim folklornim legendama svojih zemalja. Program ovogodišnjeg festivala obuhvata dela nastala od najstarijih vremena, preko srednjega veka, sve do 20. stoleća….“

Prof. dr Raško V. Jovanović

Program festivala „Slavija 2016“ pogledajte OVDE

Međunarodni pozorišni festival “Slavija” dobio je Etiketu EFFE 2015/2016, čime je postao deo Platforme EFFE. Platformu čine festivali koji su sinonim za umetnički kvalitet, imaju značajan uticaj na lokalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou, predstavljaju 31 evropsku zemlju,  i čine Evropu boljim mestom. Festival “Slavija 2016” će u sredu 9. marta, u 20 časova, otvoriti predsednik Evropske asocijacije festivala (EFA) Darko Brlek.

(danubeogradu.rs)