Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Počela rekonstrukcija Kalenić pijace

Počela rekonstrukcija Kalenić pijace

Najveća, čuvena, jedna od najlepših… Kalenić pijaca će tokom rekonstrukcije, koja je upravo počela, sačuvati ambijent i atmosferu po kojima se prepoznaju beogradske pijace.

Odustalo se od stakla i nadziđivanja, saopštava gradski menadžer Goran Vesić, i kaže da je napravljen projekat koji će se realizovati u četiri faze.

U prvoj fazi biće uklonjeni postojeći lokali iz Ulice Maksima Gorkog i napravljeni novi.

U drugoj fazi, koja će početi krajem ove ili početkom sledeće godine, radiće se novi prostor, koji će biti zatvoren između dve kapije pijace.

U trećoj će se rekonstuisati postojeća zatvorena hala, a u četvrtoj deo sa kamenim kockama.

„Kada to završimo Kalenić pijaca će biti funkcionalna, komfona, neće biti nereda oko pijace, jer će istovremeno biti rekonstruisana Njegoševa ulica, odnosno deo između Kursuline i Nevesinjske. Tu će se uraditi urbani skver koji će biti i ulaz u pijacu“, istakao je Vesić i zahvalio rukovodstvu „Gradskih pijaca“ koje na tom projektu predano radi.

Za Beograđane, i kupce i prodavce, najvažnija informacija je da će Kalenić pijaca tokom čitave rekonstrukcije, prve u poslednjih 50 godina, raditi bez prekida.

Podsećanje: O Vlajku Kaleniću i Kalenić pijaci

Kalenić pijaca je izgrađena 1926. godine, na Kalenića guvnu, jednoj od zadužbina beogradskog dobrotvora Vlajka Kalenića (1851-1907). Kalenić je imanje, tada na periferiji Beograda, nasledio od svoga oca, papudžije po zanimanju.

Imućan, vredan i skroman, trgovac Vlajko Kalenić je svu svoju imovinu zaveštao u dobrotvorne svrhe, a nakon njegove smrti formiran je „Fond Vlajka Kalenića, obućara i ekonoma iz Beograda“, koji je pomagao siromašnim učenicima, ali i humanitarnim i kulturnim ustanovama. I danas njegova zadužbina brine o materijalno ugroženim studentima Ekonomskog fakulteta u Beogradu. U Svetogorskoj ulici broj 12 nalazi se zdanje u okviru koga se izdaju 32 stana, a prihod od toga namenjen je za usavršavanje i školovanje studenata, baš kako je to svojim testamentom Vlajko Kalenić i ostavio u amanet.

Na Kalenić pijaci roba se izlaže na 839 tezgi i u 114 rashladnih vitrina smeštenih u mlečnoj hali. Veliki broj obodnih radnji i lokala snabdeven je najrazličitijim prehrambenim proizvodima i robom široke potrošnje. Pijaca je poznata po kvalitetnoj ponudi voća i povrća i mlečnih proizvoda. U letnjim mesecima izuzetna je ponuda bostana, a mušterije ovde dolaze i po prirodni bagremov i livadski med. I danas se održala tradicija da se prodajno mesto na Kalenić pijaci prenosi sa oca na sina

(danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.