Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Proleće u Beogradu: Nedelja, 20. mart, 5 sati i 30 minuta
Proleće u Beogradu
Proleće u Beogradu

Proleće u Beogradu: Nedelja, 20. mart, 5 sati i 30 minuta

Najavljujemo proleće. Prvo će u nedelju u zoru u Beograd stići proleće, a zatim će, 11 minuta kasnije, izaći Sunce. Počinje godišnje doba koje najmanje pola godine željno iščekujemo. Grad će svakako biti lepši, a vreme za šetnju prijatnije. Predstoji nam uživanje na otvorenom.

Za početak, oslobodimo se iluzija i uobičajenih konstatacija da smo “pravo iz zime ušli u leto”. Proleće je prohladno godišnje doba i ono je upravo tu. Hladnije je od jeseni. Prosečna temperatura, uključujući maj i prve nedelje juna, iznosi jedva 12 stepeni. Kiše mogu da budu obilne, a jutarnje temperature često su samo par stepeni iznad nule.

Ipak, sve počinje da cveta, travnjaci i pijace se zelene… Dani su duži, pa dobijamo utisak da “imamo više vremena”. Iskoristimo ga na pravi način.

Izložimo se, na primer, suncu slobodnije, pre nego što poraste količina UV zračenja i potreba za kremama sa visokim faktorom zaštite.

Vozimo bicikl, šetajmo, šetajmo, šetajmo Beogradom… Na raspolaganju je 29 brda, 200 kilometara obala, 65 parkova, 18 park-šuma…

prolece

“Prolećni” problemi

Stručnjaci tvrde da je proleće neopravdano označeno kao “početak sezone alergija”. Verujmo im. Polena ima u vazduhu, u zavisnosti od biljne vrste, čak i u januaru, a veliki broj trava beleži najaktivniju polesku aktivnost u julu i avgustu. Osetljivost je individualna, pa Beograđani koji imaju problem znaju tačno šta im smeta i kako da olakšaju tegobe.

“Prolećni umor”, na koji se ponekad žalimo, posledica je nekoliko uzroka, od kojih su pad pritiska i ishrana siromašna vitamina tokom prethodnih meseci najznačajniji. Kada ga osetite, odmorite se. Ima vremena. Proleće tek počinje, a posle njega stiže leto.

Beograd je spreman

Beograd gradskim manifestacijama dodaje epitet “prolećne”. Pripremaju se tradicionalni događaji, skupovi i praznici, a u najavi su i festivali koji će biti organizovani prvi put. Mi ćemo vas redovno obaveštavati o njima.

Predlažemo da ovog proleća, u svemu, što više, učestvujemo.

A za dane kada niste raspoloženi za gužvu, poklanjamo savet Duška Radovića:

“Evo vam domaćeg zadatka: odaberite jedno drvo i svakodnevno pratite šta se sa njim i na njemu događa. Biće novosti, cvetaće i cvrkutati svakog dana. Družite se sa drvetom. Drvo je verno, čekaće vas. Ako ne stignete danas, dođite sutra, ono će biti tu. Ako mu poverite neku tajnu, za to niko neće znati sem vas dvoje.”

(danubeogradu.rs)

loading...