Naslovna » Izlasci » Sport » Havijer Sotomajor – promoter Beogradskog maratona 2016.

Havijer Sotomajor – promoter Beogradskog maratona 2016.

Legendarni kubanski atletičar, Havijer Sotomajor, biće promoter 29. Beogradskog maratona.

Sotomajor je aktuelni svetski rekorder u skoku u vis, a u dugoj i izuzetno uspešnoj karijeri je bio olimpijski šampion 1992. godine u Barseloni, šestostruki svetski prvak u dvorani i na otvorenom i višestruki svetski rekorder.

Prvi svetski rekord Sotomajor je postavio 1988. godine kada je u Salamanki skočio 2,43 m, potom je 1989. godine u San Huanu skočio 2,44 m, a aktuelni svetski rekord od 2,45 m postigao je 1993. godine ponovo u Salamanki.

Sotomajor je neprikosnoveni svetski rekorder i vladalac atletskog neba već 28 godina. Pre njega, najduža vladavina jednog svetskog rekordera u ovoj disciplini trajala je 12 godina i to još u prvoj polovini 20. veka. Nažalost, karijeru je završio posle dva doping-skandala (1999. i 2001.).

Havijer Sotomajor

Sotomajor je još jedan u nizu promotera Beogradskog maratona, atletskih velikana i legendi, koji su pomerali granice ljudskih mogućnosti i tako ostavili neizbrisiv trag u istoriji svetskog sporta.

Sotomajor je treći aktuelni svetski rekorder, promoter Beogradskog maratona u različitim atletskim disciplinama u poslednje tri godine. Na 28. Beogradskom maratonu 2015. godine promoterka je bila svetska rekorderka u skoku u dalj Galina Čistjakova, a na 27. Beogradskom maratonu 2014. promoter je bio svetski rekorder na 400 m s preponama Amerikanac Kevin Jang.

Pre njih na 26. Beogradskom maratonu 2013. godine promoter je bio zvanično najbolji atletičar i olimpijac svih vremena Karl Luis.

U prethodne, gotovo, tri decenije, promoteri Beogradskog maratona bili su legendarne ličnosti poput Emila Zatopeka, Marlen Oti, Boba Bimona, Lase Virena, Roze Mote, Majka Pauela, Sergeja Bubke…

Više o Beogradskom maratonu 2016. pročitajte OVDE. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.